Атанас Мерджанов: Ако някой има вождистки намерения, то БСП не му е подходящата партията

  • 15 април 2019 14:11

  • 2087
  • 0
Атанас Мерджанов: Ако някой има вождистки намерения, то БСП не му е подходящата партията
© новини архив

Атанас Мерджанов е член на Националния съвет на БСП, който вчера скандално отхвърли първоначално изготвената листа за евровота от антуража на лидерката Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за и я принудиха да я коригира, като включи на 5-та позиция председателя на ПЕС Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на. Атанас Мерджанов е бил депутат в три състава на парламента - 38-мо, 40-то и 41-во НС , по образование е социолог.

- Г-н Мерджанов, как ще коментирате това, че в листата на БСП на 4-та позиция е човек от "надпартийната, независима" президентска институция? Това не е ли доказателство за тесните връзки между БСП и президентството?
 

- Всеки може да развива различни тези. Но това, което се случи на вчерашния пленум на БСП доказва, че сме единствената демократична партия у нас, че не сме вождистка партия и имаме достатъчно вътрешни механизми, с които да реагираме в интерес на демокрацията. Смятам, че в крайна сметка НС излъчи убедителна листа, която ще даде възможност на лявомислещите хора у нас да припознаят в кандидатите ни свои защитници на интересите и потребностите си.

- Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за направи изявление, с което прехвърли отговорностите върху НС за резултатите от вота. Това означава ли, че, ако БСП се провали, тя няма да подаде оставка?
 

- Такова изявление не подхожда на политически лидер, още повече на лидер на БСП. Отдавам го по-скоро на претовареност и преумора. Отговорност за резултатите от вота, ще носи всеки един член на БСП. Има и персонални отговорности, всеки трябва да си носи кръста. Ще видим каква оценка ще си дадем след изборите, но най-вече как ще ни оценят избирателите.

- Много ли са фронтовете, които Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за отваря като председател на партията?

- Вчера НС на БСП закри голяма част от фронтовете в партията. Нашият общ фронт от тук нататък ще бъде на 26 май, когато трябва да отвоюваме победа над ГЕРБ. Надявам се вчера всеки от членовете на НС да си е направил ясни и категорични изводи.

- Да разбирам ли, че смятате, че партията ви е спечелила от пленума вчера?

- Спечели вътрешно партийната демокрация. НС на БСП показа, че готови рецепти не могат да му бъдат снасяни от когото и да е. Че има разумен, мислещ НС, който работи, бори се с политически средства и успя да направи интересна, конкурентна и убедителна листа.

- Все пак като че остава усещането, че вие от НС, унизихте Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за. Впрочем, тя вече лидер "на глинени крака" ли е?

- Не искам сега да коментирам подобни въпроси. Важно е БСП да се представи силно.

- Добре, а какъв е коментарът ви на думите на вашата колежка Велислава Дърева, която на пленума вчера заяви, че партията ви никога не е унизявала така друг човек както Станишев чак от времето на Трайчо Костов досега?

- Това е въпрос от вътрешнопартийната ни дискусия. Но ви уверявам, че всичко, което се случи по време на разговорите ни, е за доброто, което се случи в крайна сметка с листата ни. Ние няма да позволим БСП да стане авторитарна партия. Ако някой има вождистки намерения, то не е познал и не е случил на партията, в която членува.

- Не се ли боите, че едно преференциално гласуване може да размести пластовете и да не доведе до очакваните от вас резултати?

- Социолог съм по образование, но не съм врачка. Прибързано е да говорим за крайните резултати от вота. Усилията ни сега трябва да са насочени към позитивна и смислена кампания. Макар и само с 1 глас, но трябва да победим ГЕРБ.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2087 0

Свързани новини

Водещи новини