В Габрово отново излязоха на протест, размина се без инциденти

  • 11 април 2019 19:45

  • 2410
  • 11
В Габрово отново излязоха на протест, размина се без инциденти
18 39дни
© Кадър - Нова телевизия

В Габрово отново илзязоха на протест. Градът остава под обсадата на полиция и жандармерия, след като снощното недоволство прерасна в сблъсъци и саморазправа.

Тази вечер протестиращи отново се събират на площад „Възраждане". Имаше опит да се излезе с декларация против вандалските прояви по време на протеста, съобщи Нова телевизия. 

Припомняме, стотици протестиращи опитаха да нахлуят в следствието в града в сряда вечерта, където се намираха задържаните за побоя преди дни. След като не успяха, щурмуваха ромската махала. Нанесени са поражения в няколко къщи. След всичко това в София вицепремиерът Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността свика Съвет по сигурността.

Тази сутрин Габрово осъмна под полицейска блокада. А мъжете, които бяха задържани за побоя над продавач, което стана причината за всичко това, се изправиха пред съда. Те остават в ареста за постоянно. Междувременно започна събарянето на незаконни къщи в махалата.

Съборени комини, счупени прозорци на къщи и хаос по улиците - в това прерасна спонтанни протест снощи. От полицията признаха, че са били изненадани. „В резултата от тези нерегламентирани действия беше счупено стъклото на Следствения арест и по две от къщите има изпочупени стъкла н прозорци”, обясни Тодор Гребенаров – Главна дирекция „Национална полиция”.

„Една от причините да има избухване на обществено напрежение е начинът, по който се коментират интеграционните политики. Самото усещане, че някой има по-особени права или някой не спазва законите, е причината да стигнем дотук”, коментира вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

За повече спокойствие, жандармерия пази всички възлови точки в града. Пострадалият служител, когото задържаните мъже нападнаха и биха, също призова за спокойствие. „Благодарен съм на хората, които ме подкрепиха. Моето послание е да работим мирно и спокойно и не искаме да всява етническо напрежение в града”, заяви Венцислав Иванов – служител в супермаркета.

Пред съда тримата нападатели казаха, че съжаляват. Съдът обаче прецени, че има опасност да се укрият или извършат друго престъпление. Освен това тримата са  осъждани за кражби и престъпления от общ характер. Затова останаха за постоянно в ареста.

В същото време от община Габрово, започнаха събарянето на незаконни и рушащи се постройки, в които има опасност да се самонастанят хора.

Протестът в Габрово завърши малко след 20,00 часа без инциденти и грубо нарушаване на обществения ред. Отделни групи протестиращи се отправиха към Северната индустриална зона, където има заселени роми. На митинга, който започна мирно, се събраха повече от 2000 души. Напрежението ескалира, когато сред протестиращите дойдоха вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, кметът на Габрово Таня Христова, областният управител Невена Петкова и народният представител Николай Сираков, но до насилие не се стигна, предаде БТА. Срещу тях имаше недоволство, освирквания и вербални атаки. Митингът беше строго охраняван от полиция и жандармерия.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2410 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2019.04.11 | 22:26

6

До три седмици правителството на Шайката ще падне.

До шизофреника с двете имена

2019.04.12 | 05:40

11

Нормално е за простоват комунист да не знае, че Бог ВИНАГИ се пише с главна буква. Друг въпрос е защо се надяваш да ти даде нещо този, който ти винаги си твърдял, че го няма и е почти престъпление да се вярва в него. Че и гонеха хората, осмелили се да запалят свещ или да празнуват Бъдни вечер.

Илф и Петров

2019.04.12 | 04:19

9

Дай боже.

ПИТА СЕ

2019.04.11 | 23:57

8

КЪДЕ СА ИНСТИТУЦИИТЕ. ЗА МВР- 1 000 0000 000 ЛЕВА ОТ ДАНЪЦИТЕ. ЗА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА 200 000 000 ЛЕВА. ЗА "ИНТЕГРАЦИЯТА " НА ЦИГАНИТЕ 2-3 МИЛИАРДА. ИЗЛИЗА ЧЕ БЕДНИЯ БЪЛГАРИН РАБОТИ ЗА ВРАГОВЕТЕ СИ ,КОЙТО ГО УНИЩОЖАВАТ ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ. ПЛАНЪТ РАН -ЪТ НА ГОСПОДАРИТЕ ЗА ОБЕЗЛЮДЯВАНЕТО НА ТЕРИТОРИЯТА ,ИЗПЪЛНЯВАН ОТ НАШАТА ШАЙКА.

Остап Бендер

2019.04.12 | 04:26

10

А защо избираме все Шайката?Дали проф.Иво Христов не греши-май олигофрените сме доста над 80%.

Истината

2019.04.11 | 23:17

7

Циганите станаха повече от българите, в България???? Да живее, демокрацията!!! Ураааааа!!!

2019.04.11 | 22:05

5

И да викате и да крещите Герб ни пази нищо не можете да ни направите още доста време ще живеем на гърба ви като паразити

Циганин

2019.04.11 | 20:55

4

Свинете излизат пак да квичат по площада.

2019.04.11 | 20:04

1

Централна България ,центъра на Българщината .Ситуацията вече излиза от контрол . Докато нашите политици се облажват за сметка на народ и държава .народа търпи унизения и мизерия .

То, колкото

2019.04.11 | 20:46

3

повече търпи, толкова повече набира и накрая ще се случи нещо адски грозно,ако не се предприемат радикални мерки спрямо тия амгали.

Хмммм

2019.04.11 | 20:21

2

Ако новинарчетата.... В Габрово НЯМА ЦИГАНСКА МАХАЛА....

Добави коментар

Водещи новини