Столична община и Съвместния изследователски център на ЕК организират международна конференция за качеството на въздуха

  • 11 април 2019 10:59

  • 200
  • 0
Столична община и Съвместния изследователски център на ЕК организират международна конференция за качеството на въздуха
© Pixabay

На 12 април 2019 г. в София ще се проведе второто издание на Европейската конференция за качеството на въздуха – SOFAIR. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Официален партньор на Столична община в организирането на форума е Съвместният изследователски център на Европейската комисия (JRC), който подпомага усилията на градове в цяла Европа да подобрят качеството на въздуха. Конференцията се осъществява и с подкрепата на европейската мрежа на градовете, EUROCITIES.

В събитието ще вземат участие кметовете/зам.-кметовете на Солун, Схидам, Катовице, Кьолн, Порто, Тирана и Париж, както и представители на Варшава, Милано, Утрехт, Глазгоу и д.р. Това са част от градовете, които са начело в прилагането на политики и мерки за намаляване на замърсяването на въздуха

Официалното откриване е от 9.00 часа и ще бъде направено от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, министъра на околната среда и водите Нено Димов, Марку Маркула, първи заместник-председател на Европейския комитет на регионите и Чарлина Вичева, зам.-генерален директор на Съвместен изследователски център на Европейската комисия. 

В дискусионните панели, в които ще участват представители на Съвместния изследователския център, както и други международни и местни експерти в областта, ще бъдат обсъдени възможностите за партньорство за чист въздух, събирането и анализирането на данни за замърсяването на въздуха, както и отоплението на домакинствата.

Част от конференцията е и националният финал на конкурса „PowerUp!“. Това е най-голямото състезание за стартиращи компании в Централна и Източна Европа, а фокусът тази година са стартиращи фирми, работещи в областта на енергетиката, мобилността, отоплението, чистите технологии, интелигентните технологии и чистия въздух. По време на събитието ще бъде избран един стартъп за представяне на България на Големия финал на състезанието, което ще се проведе по време на най-големия икономически форум за Централна и Източна Европа - Impact CEE през май 2019 година.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
200 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини