А защо „Артекс” строят и сами си се контролират и надзирават?

  • 03 април 2019 18:10

  • 5955
  • 0
© булфото, бтв

Този въпрос възниква с нова сила покрай справедливите протести на гражданите в някога елитния и китен столичен район Лозенец, където строителната фирма „Артекс” строи огромната си сграда „Златен век”, която ще е извън нормите и застрашава да засенчи всички наоколо.

Хората с основание са притеснени от грамадната постройка, която фирмата съгражда. Те са купили жилищата си с надежда да живеят спокойно, на чисто и светло и за това са дали немалко пари, предвид цените на пазара на имотите тук. Знайно е, че българинът не е много мобилен и купува жилище с мерак да го остави и за наследниците си, а повечето ни сънародници, предвид материалния си статус, цял живот изплащат дома си на кредит. Лозенец пък е един от районите, които в последните 30-тина години бе застрояван безобразно, без правила. Така „съвременните строители” на столицата осакатиха района, който се намира в подножието на Витоша и според компетентното мнение на много архитекти – би трябвало да осигурява достъпа на планината до града. Да, ама не. Както се шегуват зевзеци, в Лозенец като излезеш на терасата, можеш да си отхапеш от сандвича на комшията от съседната сграда.

Възрастна жена, която живее от 1954 година на ул."Златен рог", досами билдинга на "Артекс", заяви основателните си притеснения пред бтв, че домът й се намирал на 6 м от строежа, който ги затапвал отвсякъде завинаги. Тя разказа, че всички улички наоколо са много малки, през деня се превръщат в паркинги и са едва проходими. А какво ще стане като стане готов и този огромен блок, пита реторично тя и добави известният цитат на римския император Катон Стари: "Картаген трябва да бъде разрушен".

Недоволните от градежа на „Артекс” бяха призовани от бързо сформиран Инициативен комитет „Лозенец” на протест тази вечер в 18,30 часа.  Очаква се на поканата да се отзоват десетки столичани, недоволни от строителните произволи въобще в града. Според организаторите ДНСК категорично не си е свършил работата и контрольорите шикалкавят, че уж нямали право да надзирават кой как строи и дали спазва правилата по закон.

От столичната дирекция по „Общински строителен контрол” коментираха пред „Новини.бг.”, че „Златен век” е първа категория строеж /”небостъргач”/и този тип се инспектира само от ДНСК.

Да, ама се оказва, че от ДНСК не бързат за никъде и тута-бута чак на ентата проверка открили, че „Артекс” хем сами строят, хем сами се и контролират. Защото се оказало, че фирмата "Стройконтрол инженеринг", която трябва да прави строителният надзор на скандалната сграда "Златен век", е собственост на един от инвеститорите на строежа – Весела Мирянова?!

Иначе казано, перверзията по надзора е гарантирана от Закона за устройство на територията, според който изпълнителят – собственикът – инвеститорът, както и да го наречем, плаща сам на дружеството, което трябва да го контролира. Е, за какъв контрол и надзор говорим тогава – ясно е, че който плаща, той поръчва музиката, образно казано. Демек „Артекс” сами се и контролират. И не го правят само те – такива са хаотичните правила, които позволяват безредие в строителството.

По закон обаче преди две години бяха въведени ограничения във височините на градежите за различните райони в София. За Лозенец максимумът е 50 метра. А „Златен век” е 34 етажна постройка и застрашава да се извиси над 100 метра.

Първото разрешение за този мастодонт е подписано от бившия Главен архитект Петър Диков през 2007 г., т.е. преди да бъде приет ОУП на София – основен закон, регламентиращ кое, къде и как да се строи.

След това обаче са били правени изменения и следват нови разрешения, за които отговорност носи настоящият Главен архитект. От тук нататък следва ровичкане, едно продължително тупане на топката и прехвърляне на отговорностите кой какво е позволил, кой не е контролирал, какви изменения са правени и прочее.

И не, няма никакъв шанс сградата да бъде бутната до основи. Виж, съдът може да се произнесе по градоустройството и да постанови постройката да се ограничи до законно допустимите етажи в района. За да може до десетките граждани наоколо да стига поне по малко въздух и светлина...

Последвайте канала на

Аделина Делийска
5955 0

Свързани новини

Водещи новини