Инспекцията по труда в Плевен започва засилен контрол на земеделските стопани и строителите

  • 01 април 2019 10:29

  • 273
  • 1
Инспекцията по труда в Плевен започва засилен контрол на земеделските стопани и строителите
© Pixabay

Областната инспекция по труда /ОИТ/ в Плевен от началото на април започва засилен контрол в земеделието, където се активизират дейности на полето. Това съобщи в пресклуба на БТА в Плевен Борис Петков - директор на инспекцията.
Той уточни, че особено внимание ще се отделя за наличие на еднодневни трудови договори, които се сключват за земеделски дейности.

Създадени са условия тези документи да се издават по всяко време - онлайн, затова работодателите нямат оправдание, ако бъдат установени случаи на наети хора без трудови договори, коментира Петков.

Ще бъдат проверявани хората ангажирани за ревизията на овощните градини, лозята, подготовката на разсад на зеленчуци. Миналата година еднодневните договори в земеделието в областта са били средно около 2000, посочи Петков.

Директорът на инспекцията добави, че засилват и контрола в областта на строителството, където се също се разширяват дейностите.
Специално внимание инспекцията ще отдели на проверките на т.нар. рискови обекти - леярни, кариери и други добивни производства, както и предприятията с повишен трудов травматизъм, каза Петков. Той отбеляза като положителен факта, че през първото тримесечие не са допуснати сериозни трудови злополуки в Плевен и региона.
От началото на годината инспекторите са извършили 272 проверки в 280 фирми, като са установени 1126 нарушения - около половината са на трудовото законодателство, а останалите на законодателството за безопасни условия на труд. По тази причина са съставени 40 акта и са издадени 25 наказателни постановления за санкции.

Последвайте канала на

Novini.bg
273 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Давид

2019.04.03 | 17:01

1

Контрол трябва да има както и проверки без тях ще е пълен цирк .. Борисов е наредил да бъде всичко шест и да няма хлабави връзки !

Добави коментар

Водещи новини