Днес ще се проведе инициативата „Часът на Земята“

  • 30 март 2019 07:20

  • 488
  • 0
Днес ще се проведе инициативата „Часът на Земята“
© Столична община

Тази вечер ще се проведе инициативата „Часът на Земята“. Тя води началото си от 2007 г. и обединява послания и действия за опазване на природата по целия свят. По традиция тя се отбелязва всяка година в края на март за един час, от 20.30 до 21.30 часа.

По време на Часа на Земята милиони хора по света символично изгасят осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради притъмняват фасадите си. Така всички заедно отправят призив за по-устойчиво бъдеще, демонстрирайки какво влияние могат да имат малките постъпки върху голямата планета. Тематичното мото на тазгодишното издание е „Свържи се с природата“, а събитието ще стане факт в безпрецедентните 188 държави на планетата.

Десетки български общини отново ще подкрепят инициативата, като изгасят символично осветлението за час. Още от сутринта в градинката на Народния театър „Иван Вазов“ в София врати ще отвори фермерският пазар „От нашата ферма – с любов за вас!“, който е пример за това как опазената природа подпомага развитието на бизнеса.

Заедно с богатото разнообразие от фермерски и занаятчийски храни на малки производители, WWF организира и тематични работилници. В тях посетителите ще имат възможността да се научат да изработват декоративни фигурки от восък, да приготвят домашно сладко и сурови крекери, както и да участват в разпознаване на сирена. Така всеки сам ще може да се докосне до даровете на природата и да проследи процеса на превръщането им в питателна храна. Пазарът ще се проведе между 10.00 и 18.00 ч.

В съседство, на паркинга на площад „Батенберг“, ще бъдат разкрити и мобилни пунктове за събиране на текстил, стара техника и опасни отпадъци. Петдесет пешеходни светофара в града ще сигнализират във формата на сърце – отправяйки ясно послание за любов към природата, а НДК ще свети в зелено.

Както всяка година, кулминацията на събитията ще се състои пред Народния театър „Иван Вазов“ от 20:30 до 21.30 ч. В момента, в който емблематични за столицата сгради ще потънат в мрак, ще започне акустичен концерт със специалното участие на Sofia Gospel Choir, Бояна Желязкова, Wet Pebbles Band, както и на традиционното огнено шоу.

За трета поредна година WWF и Българската асоциация за ски в свободен и екстремен стил (БАССЕС) организират нощно изкачване на Черни връх. Сборният пункт ще бъде пред х. Алеко в 19.30 ч., откъдето групата ще поеме по маркиран маршрут, специално подбран в зависимост от метеорологичната обстановка. Участниците трябва да се снабдят с челници, както и да носят дрехи, съобразни с климатичните условия.

Организацията на българските скаути също се включва в Часа на Земята, мобилизирайки деца и младежи от клубовете в цялата страна. Те ще организират засаждане на дървета, посещения на музеи, експедиции сред гората, както и различни образователни игри.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
488 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини