Концесионер, добиващ въглища, унищожи десетки частни ниви в Дивотино

  • 28 март 2019 08:49

  • 2386
  • 3
Концесионер, добиващ въглища, унищожи десетки частни ниви в Дивотино
©

Фирма за добив на въглища превзема десетки декари частни ниви, без да поиска мнението на собствениците им. Обработваемите земеделските земи край пернишкото село Дивотино се унищожават всеки ден, а жителите на селото са гневни и излизат на протест.

Според собствениците, багерите са започнали да копаят без предупреждение.

Концесията за добив на въглища е дадена от Министерството на енергетиката. Станислав Станков от ведомството коментира, че тази концесия предоставя правото за добив на въглища, но не предоставя автоматично права над земите. "Не сме официално сезирани по отношение на Закона за опазване на земеделските земи", каза още той пред БТВ.

Областният управител на Перник – Ирена Соколова, посочи, че концесионерът е длъжен да инициира промяна на предназначението на земите, но това не е направено. По тази причина вече е издадено наказателно постановление за фирмата "Мин Индъстри" и е поканена да си го получи. След връчването на постановлението, Министерството на енергетиката може да преустанови дейността на фирмата – концесионер.

Собственикът на фирмата Валери Манов потвърди, че са запознати с опасенията на хората от Дивотино. Според него те са в три направления – проблеми с шума и с взривните работи, както и проблеми със земеделските земи. Той отправи апел към Министерство на енергетиката да инициира среща на всички заинтересовани среди, за да бъде решен проблемът.

"Всички искаме да върви бизнеса, да има работни места, но и да не бъдат нарушавани терените на хората. Имаме годишен работен проект, който се утвърждава от Министерството на енергетиката", обясни още Валери Манов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2386 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Michelle#

2019.03.28 | 09:51

3

Google плаща ежедневна работа в диапазона от 500 до 1000 долара. Получих $ 23,749 за първия месец и $ 32,854 за заплатата от Google от последния месец, работещи у дома за 3 часа на ден. Дори и тези, които са нови за това, могат лесно да печелят $ 200 на час, а печалбата може да бъде още по-голяма с течение на времето.

повече тук.........>> T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m

Иван

2019.03.28 | 09:23

2

Мафия

2019.03.28 | 09:12

1

Да бъде смърт.

Добави коментар

Водещи новини