Поправките в кодекса за определяне на пенсиите са внесени

  • 27 март 2019 15:21

  • 2070
  • 0
Поправките в кодекса за определяне на пенсиите са внесени
© Novini.bg (архив)

Депутати вече са внесли поправките в Кодекса за социалното осигуряване, които ще дадат право на бъдещите пенсионери да избират дали да се пенсионират по старата или по новата формула. Социалният министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  обясни, че тези, които вече са подали заявления за пенсиониране, ще имат право да поискат преизчисляване по стария ред.

,,Вече вероятно ще има и отпуснати пенсии от НОИ. В шестмесечен срок от влизане в сила на закона, еднократно, ако желаят да заявят изчисляване на пенсията по стария ред и ако той е по-благоприятен, да бъде изплащан този размер'', коментира Петков.

Над 600 000 хора с увреждания, които към 31-ви март получават месечни помощи, не трябва да преминават през индивидуална оценка, за да продължат да получават парите след 1-ви април.

90 хиляди са хората с увреждания, потенциални ползватели на лична помощ. До септември те трябва да преминат през индивидуална оценка в отделите към социалните служби, за да получават асистентска подкрепа. Тя ще се изчислява в часове на месец.

,,Около 1300 ще бъдат ангажирани с извършването на тази дейност. От 1-ви септември е записано в Закона за личната помощ, че ще се предоставя лична помощ, но това не значи, че ако някой заяви и мине оценка след това, няма да му бъде предоставена лична помощ'', допълни още социалният министър.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2070 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини