От Съюза на международните превозвачи с подробности за протеста утре в Страсбург

  • 26 март 2019 17:35

  • 496
  • 1
От Съюза на международните превозвачи с подробности за протеста утре в Страсбург
© Булфото (архив)

Членове на Съюза на международните превозвачи отпътуват 8,40 часа сутрин на 27 март за Страсбург, за да протестират пред сградата на Европейския парламент, който ще обсъжда Мобилен пакет 1, дни преди да се разпусне заради предстоящите избори.

Това пише в официално съобщение от Съюза на международните превозвачи, което публикуваме без редакторска намеса.

"Протестиращите ще кацнат в 10 ч. местно време и веднага ще те отправят към мястото на протеста - бул.“Президент Роберт Шуман“, пред сградата на Европейски парламент. Разрешителното за протест е от 10 до 13 часа френско време. Към протеста ще се присъединят протестиращи от Румъния, Полша, Литва, Словения и др. страни от периферията, които са срещу гласуването на „Мобилен пакет 1“ в този му вид.

До тази мярка се стигна, след като снощи, ЕП само с два гласа в повече „за“, реши да включи разглеждането на скандалния пакет в една от последните си сесии. Въпреки изказаните подкрепи от политическите партии, трима български евродепутата не се явиха да заявят своя вот, което на практика реши гласуването.

СМП е най-голямата транспортната браншова организация, с над 480 членуващи фирми, която успя да наеме полет за 110 души. „Кандидатите да протестират са в пъти повече, но не успяхме за това кратко време да наемем и втори чартър“, уточнява Ангел Траков, председател на УС на СМП.

„Ние ще бъдем в Страсбург, не само заради автомобилния международен транспорт! Ще бъдем там, за да докажем, че ЕС има бъдеще, за което се борим! Нашата битка е ключова за европейското бъдеще на България! Ако ЕП гласува пакета, без одобрение на собствената си транспортна комисия, това ще е знак, че нещо в ЕС не е наред. Поправките на спорния пакет за 3 години са над 1600, повече от броя на депутатите, които ще „вдигнат ръка“, за да одобрят пакета“, коментира още Траков.

На свое общо събрание (ОС),късно в събота, СМП одобри декларация от членовете, в която категорично се заявява, че срещу България и страните от периферията на ЕС се води икономическа война с политически средства. България е сред „изчислените жертви“ на тази война, заедно с Румъния. Затова в Страсбург ще протестират и румънски превозвачи, които пристигат там с два чартърни полета.

Сдружението подготви и специални писма до западните си контрагенти, с които ги уведомява за възможни протести и за това как опитите да бъде унищожена европейската конкуренция при транспорта, ще ги засегне пряко. СМП разпространи и писма, придружени от декларация на общото събрание до лидерите на всички партии, представени в ЕП, както и до всички евродепутати. Към тях е прикрепена и декларацията на ОС на СМП".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
496 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
.

2019.03.26 | 18:03

1

Началото на края на ЕС!

Добави коментар

Водещи новини