МВР няма да строи нови бежански лагери

  • 22 март 2019 13:01

  • 411
  • 1
МВР няма да строи нови бежански лагери
© Булфото (архив)

МВР няма да строи нови бежански лагери, обясни заместник-вътрешният министър Красимир Ципов. И поясни, че в три имота на МВР, близо до турската граница, ще бъдат обособени само площадки. Те щели да се ползват само в извънредна ситуация при голяма бежанска вълна и само след решение на Министерски съвет по извънреден план.

Обособяването на площадките се прави с европари и проектът приключвал следващия януари. Те били определени още преди две години. Говорено било и с кметовете, и с областните управители. Цялата процедура била съгласувана с тях.

До тези площадки нямало свободен достъп. А с европарите ще се изгражда инфраструктура до тях. Aко България не изпълни това задължение, ще има фенансова санкция, която ще трябва да се плати от бюджета.

Ципов отчете, че в последните няколко години над 3000 лица, незаконно пребиваващи у нас, вече са върнати в страните им по произход.

Той припомни, че в момента МВР има само два дома за настаняване в Бусманци и в Любимец. Там имало капацитет от 700 места. Останалите центрове били под контрола на агенцията за бежанците, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
411 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Аха

2019.03.22 | 14:21

1

Аз само главичката...

Добави коментар

Водещи новини