Наводнение в правителствена резиденция край Шабла е причина за източването на две езера

  • 20 март 2019 19:48

  • 939
  • 1
Наводнение в правителствена резиденция край Шабла е причина за източването на две езера
© Булфото

Двете езера Шабленското и Езерецко са източвани и нивото на водата е с метър по ниско. Причината е наводнение в сгради на правителствената резиденция край Шабла. Източването е станало с разрешение на екоинспекцията във Варна.

Управителят на привителствената резиденция край Шабла в началото на годината е подал сигнал до общината, че част от сградите са започнали да се наводняват и затова от кметството са поискали разрешение от екоинспекцията във Варна да прокопаят канал, чрез който нивата в двете близки езера да бъде намалено. Разрешението е дадено, а каналът е прокопан. Според природозащтинците обаче количеството вода, която се е изляла в морето е много и това е довело до драстичния спад на нивото в езерата.

По информация на природозащтниците, каналът първоначално е бил около метър. Днес обаче е широк около 15 метра.

"На това място никога не е отварян канал, не знам защо е решено да бъде точно на това място, тъй като тук няма какво да спре водния стълб, който е тръгнал от езерото откъм морето”, каза каза Михаил Илиев – експерт в БДЗП пред БТВ.

В Резултат на преливането нивото е спаднало с около един метър. "За съжаление това е довело до пресушаване на голяма част от плитчините на езерото, които са много ключови по време на миграция на много видове птици и за гнезденото също на много видове”, добави той.

Според кмета на общината прокопаването на канал между езерото и морето се прави всяка година. "Миналата година беше на същото място и съответно проблем не е имало, както и тази година. Колегите са използвали старото място, където е останало и съответно, че това е най-късото разстояние за пресичане на пясъчната коса”, обясни кметът на Шабла Мариян Жечев.

Според екоминистъра нарушение няма, а каналът е направен според правилата.„При аварийна ситуация да се намали нивото до определено мярка. Тази мярка се съблюдава. Като в случаи като този, самото море затваря този изход. Така че не виждам проблем”, отбеляза екоминистърът Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе. До 10 дни каналът ще бъде затворен.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
939 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Иван

2019.03.20 | 22:34

1

Значи гъ...за на политиците е по важен от природата!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини