Съединението вдясно на ГЕРБ и СДС, прави сила

  • 20 март 2019 13:28

  • 2335
  • 0
Съединението вдясно на ГЕРБ и СДС, прави сила
© новини.бг

Във времена на раздели, противопоставяния, разлюспвания в по-старата от столетие БСП и подкраждане на омраза и маразъм не само в интернет, а въобще в обществото, добрата новина е, че двете партии, членове на ЕНП – ГЕРБ и СДС се обединяват преди евровота.

След призива на председателя на ЕНП Жозеф ДолЖозеф Дол Жозеф Дол - френски политик, председател на групата на Европейската народна партия в Европейския от миналата седмица към българските партии от семейството да се обединят за евровота, днес премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и лидер на ГЕРБ обяви, че е направена първата крачка по дългият път на демократичното единение. Най-голямата от четирите партии, членуващи в ЕНП - ГЕРБ подаде ръка на своите събратя от СДС, което практически представлява остатъци от някогашния съюз, повел битката за изграждане на по-добър демократичен живот у нас преди 30 години.

Това безспорно е добър жест както за двете партии, така и за десните избиратели, които представляват. ГЕРБ за първи път кани в листата си представители на друга, дясна формация. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борсов обеща две места за хората на съюза, едното от които на избираема позиция. Смятам, че съвсем по достойнство това се пада на Владимир КисьовВладимир Кисьов Владимир Кисьов е български политик, кандидат за кмет на София, издигнат от СДС. Кисьов е роден - преговарящ на България с ЕС /след смъртта на първия преговарящ Александър Божков/ и бивш председател на Столичния общински съвет. Той е подготвен, знаещ и можещ човек и безспорните му качества не могат да отрекат дори неговите врагове.

За СДС този ход е правилен и полезен, тъй като едва ли щяха да се класират изобщо на предстоящия вот в коалицията, в която бяха „Демократична България”. Дори да не е съвсем коректно да се правят съпоставки с предходни избори, няма как по друг начин да се правят сравнения. Затова нека да припомним, че на предишните евроизбори съюзът и останалите 4 десни партии взеха по-малко от 150 000 гласа. В интерес на истината обаче е  също така да се знае, че от партийките, зовящи се като „автентично десни” точно СДС винаги по места взема най-много гласове, колкото и малко да са те в един по-общ обзорен план. Та заради всичко това смятам, че СДС постъпи определено умно като се обединява с ГЕРБ.

Нищо, че от обединението „Демократична България” побързаха да излязат със своя позиция по въпроса, в която заклеймяват досегашните си партньори. Впрочем, доколко може да се вярва на прокламациите им и клетвите, че са „десни”, тъй като в този съюз са зелените, които по цял свят се считат за леви. Доколко са десни и в „Да, България” също  е под въпрос. Така че ГЕРБ и СДС направиха един много добър ход, в който плюсовете и за двете формации са преобладаващи. Пък и винаги е по-добре, но по-трудно да градиш, отколкото да рушиш. Защото, не е важно дали хвърлят камъни по теб, важното е ти какво градиш с тях — стени или мостове.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2335 0

Свързани новини

Водещи новини