В Шумен представиха изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

  • 19 март 2019 10:21

  • 148
  • 0
В Шумен представиха изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция
© Народно събрание

Документална изложба под мотото „Всичко се състои в нашите сдружени сили“, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, гостува в Шумен. Експозицията, която е подготвена по инициатива на Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“, беше открита във Военния клуб от областния управител проф. Стефан Желев.

Изложбата представя събитие, което е преломно за нашата история – младата българска държава приема своята първа Конституция, заяви проф. Стефан Желев. С този акт се поставя началото на държавността, добави той.

В пътуващата изложба са представени исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, документи за тяхната дейност и моменти от работата им върху Търновската конституция, каза при представянето на експозицията началникът на отдел „Държавен архив“ Шумен Антония Панева. Тя разказа подробности за участието на шуменските депутати в работата на Учредителното събрание, сред които са Варненският и преславски митрополит Симеон, Тодор Джебаров - председател на Шуменския окръжен съвет, Николай Попов -председател на Шуменския градски съвет, Хаджи Стамат Симеонов - председател на Шуменския окръжен съд.

Сред присъстващите на изложбата бяха народният представител Иван Иванов, кметовете на община Шумен Любомир Христов и на община Велики Преслав Александър Горчев, заместник областните управители Ширин Вели и Петко Шаренков, ректорът на ШУ „Епископ Константин Преславски“ проф. Георги Колев, общественият посредник Иван Капралов, директорът на ОД на МВР Ялчън Расим, ръководители на държавни институции, директори на училища. Гости на откриването бяха и ученици от СУ „Йоан Екзарх Български“, училището, което е участник в Програмата за училища посланици на Европейския парламент, както и ученици от ППМГ „Нанчо Попович“ и СУ „Панайот Волов“.

Изложбата ще гостува в Шумен до 22 март 2019 г.

Последвайте канала на

Десислава Станева
148 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини