Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Полуистините са най-опасните зарази сред хората

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Полуистините са най-опасните зарази сред хората новини.бг/архив/
3

Родителите да не водят неваксинираните си деца под 13-месечна възраст зад граница и да ограничат контактите им до минимум, съветва проф. Д-р Тодор Кантарджиев, дмн директор на  Националния център по заразни и паразитни болести в интервю за „Новини.бг.”

- Проф. Кантарджиев, колко станаха вече заразените с морбили и как се правят регистрите за тях?

- Завчера случаите на заразени с морбили бяха 94, а сега Националният регистър на нашия сайт показва, че броят им днес, преди обяд, е 104, но към 16,20 часа вече са 110. В Благоевград са 63, София – 16, София област – 23, Бургаско – 1 и др. Всяко РЗИ в страната докладва случай на морбили, когато е потвърден, възможен и вероятен. Искам да предупредя обаче за опасността от неверни данни, които се публикуват в някои медии. Например за жена от Варна, която била на ски в Добринище, но някои  писаха, че се е разболяла от морбили, пък се оказа след прецизни лабораторни анализи, че не е заразена. Същото се случи и с 12-годишното дете от Севлиево, област Габрово. Фактически в момента заразените от тази болест са концентрирани 60% в землището на Разлог. Оттам започна епидемичният взрив. Не спазвайки мерките за карантина при морбили, се заразиха и малчугани от околните селища. Инфекцията оттам се пренесе. Генетично се доказа, че щамовете, които циркулираха и заразяваха децата и малко възрастни в Разложко, предизвикаха епидемичен взрив и в София град – кв. „Христо Ботев”, 1 случай в „Надежда”, а вече се пренесоха и в Софийска област. Това е плашещо, тъй като имаме доста нови заразени в Самоков и Ихтиман. Вчера в референтната лаборатория бяха изследвани материали на 3 деца от инфекциозна болница в София и на 11 малчугани от болница „Света Анна”/бившата Окръжна/. От тези 14 заболели се доказа, че морбили имат 8 от Самоков и 1 от София. Осемте деца са под 13- месечна възраст и не са ваксинирани. Според нашият имунизационен календар, ваксината за морбили се поставя на 13-месечна възраст и на 14 месеца вече децата трябва да са защитени срещу морбили, заушка и рубеола. Най-важното, което трябва да се каже на майките е да пазят неимунизираните си чеда по-малки от посочената възраст от контакти с други деца и болни. Медицинските власти са безсилни, ако малките са в контакт със заразени без да са имунизирани.

- Каква е ролята на държавата чрез Министерството на здравеопазването?

- МЗ купува най-хубавите и не най-скъпите ваксини. Имаме един от най-луксозните имунизационни календари в Европа. Полагат се усилия тези ваксини да се поставят, те струват до 1000 лева за всяко дете, които ние, данъкоплатците, осигуряваме през бюджета.  Така че от страна на здравната система се полагат усилия всички невръстни да бъдат обхванати от тази ваксина. Очаква се обаче родителите да търсят лекарите за имунизацията, а не обратното. Особено в момента, когато сме в плашеща обстановка, поради върлуващата зараза от морбили в съседни нам държави.

- Каква е обстановката в комшийските ни страни?

- За 2018 година има 5 500 случаи на болни в Сърбия, с десетки починали деца. В Румъния само 1500 за м.г., но през 2017 г. заразените бяха 11 000, починаха 59 деца. В Гърция през 2018 г. болните са 2 500, има починали малки. Това, че м.г. у нас имаше 13 случая ни кара да сме горди, че успяхме да ограничим заразата. Имахме внос на вируса чрез сезонни работници по Черноморието. Младежи и девойки от Украйна, Молдова, където има много случаи на морбили, когато идват да работят тук, трябва обезателно да се изяснява техният имунизационен статус. Моят съвет към собствениците на хотели и заведения е да ваксинират тези младежи, защото избухването на морбили в отделно заведение ще доведе до рязък отлив на туристи. М.г. успяме да ограничим случаите, защото генетично доказахме, че щам Д-8 е внесен от Украйна – страната първенец по заразени на територията на Стария континент. Сега щамът е от Б-3, съвсем друг генотип, който бе потвърден в лабораторията на Института „Роберт Кох” в Берлин. Разказвам това като илюстрация на факта, че успяхме да ограничим щама от м.г., което е похвално за работата на здравната система у нас.

- На целия този фон, кое точно ви тревожи в днешната обстановка по повод на заразата у нас?

- В момента плашещ е големият брой на заразените последните седмици. Когато преди 2 години в Столипиново/цигански квартал в Пловдив, бел.ред./ имаше взрив, който ограничихме до 140 души, но заразата се пренесе в селища около Пловдив и Пазарджик, преди да успеем да го ликвидираме.

Последната седмица на тази година имаме 2 пъти повече заболели, отколкото в Столипиново лани. Затова са нужни строги и незабавни мерки не само за ваксиниране, но и за изолация на вече заболелите.

- Какво бихте препоръчал на родителите?

- Преди 40 години контролът на инфекциите в държавата беше перфектен. Лекарят слагаше бележка с червен кръст и надпис „карантина” за острите заразни болести за определен период от време. И тези мерки сработваха ефективно. Съветвам родителите да не водят деца под 13 месечна възраст в чужбина. През пролетта мнозина пътуват, но нека сега се съобразят.

Освен ваксинирането, разбира се, проветряване начесто и никакви контакти с други деца от заразените райони.

- На какво се дължи тази истеричност в интернет по повод на заразата, според вас?

- Това са заболявания, които практически бяха изчезнали през последните години, тъй като са предотвратими чрез ваксини и докато се спазват простичките правила за превенцията. В момента миграцията  в Европа е голяма, занемаряват се имунизациите на деца, чиито родители са в чужбина. Съседните нам държави пренебрегват програмите си за имунизации и това също оказва влияние. Морбили е високо инфекциозна зараза и е предвестник за възможни възникващи проблеми с тежко инвалидизиращи и убийствени инфекциозни болести като дифтерия, детски паралич и др..

У нас след 1969 година започна ваксинирането срещу морбили. Но определени дефекти в здравната система оказват своето негативно влияние. Като например решението на някои доктори да „спестят” ваксината като регистрират, че уж са я направили. Много лесно чрез изследвания могат да бъдат уличени. Не по-малко вреди нанасят т.нар. „антиваксъри”. Когато си пратят потомците по-късно в престижни чужди училища, те бързо разбират, че са сгафили, защото на децата им вземат кръв и установяват кои ваксини не са им били поставени и изискват веднага да бъдат направени, че и някои други, които тук не се слагат.

- Много ли са антиваксърите у нас?

- 0,5%, но са шумни като за 50 на сто от населението. В момента малко са в отстъпление, но това не ме радва.  Въмущават ме техните грубости и самомнението им, въпреки че не са медицински образовани и грамотни.

- Четат съвети в интернет...

- Положително е, че могат да четат. Виж разбирането на прочетенето и отсяването на истината от лъжата, изискват мнооого да се чете.

- В гетата как да се постъпва?

- Когато им се обясни, че има опасна болест, те сами търсят лекарите. Здравните медиатори – това са образовани роми, които напоследък вършат много полезна работа в тези квартали. Те подканят майките да занесат децата си на имунизация. Аз съм привърженик на метода на убеждението – хората трябва да бъдат убеждавани, насила нищо не става. С боравене с полу-истини също не се постигат резултати – доказателство са т.нар. „антиваксъри” и майките, които се доверяват само на прочетеното в нета.

- Накрая, премина ли опасността от грипа?

- Респираторните заболявания са в пълна сила. В момента се увеличават вирусните инфекции на дихателната система от пневмовируси. Те не дават усложненията на грипа, няма висока температура и болки в мускулите, но пък има дразнеща кашлица, като в 75 на сто от случаите тя минава за 7-10 дни, при 25 % продължава повече от 2 седмици. Затова хората не бива много да бързат да се успокояват, че грипното време съвсем си е отишло.

3

Избори

Спорт

Коментари

 1. 2019.03.13 | 10:41

  Получих $ 22738 през първия месец и $ 29584 миналия месец, просто работех в мрежата от дома. Аз съм редовен студент и работя само 3 до 4 часа на ден. Всеки трябва да опита тази работа сега просто използвайте този сайт.

  Ето го..........>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m

 2. 2019.03.13 | 07:52

  Спрете да всявате страх! Бизнесът ви с ваксини не върви, защото хората започнаха да се усещат какво правите! Пари! Здравето на децата ни е последната ви грижа! Морбили (дребна шарка) е нормална детска болест, която не е смъртоносната чума, която се опитате да я изкарате! И бъдете сигурен, "професоре", че бизнесът ви все повече ще затъва! :)

 3. 2019.03.12 | 15:22

  "....- В гетата как да се постъпва?

  - Когато им се обясни, че има опасна болест, те сами търсят лекарите."...
  Накрая ще стане така, че мангалите ще са по-здрави от пикливите наследници на всички анти-ваксъри, които ще мрат като мухи.....тогава някой друг ще им е виновен!!!

 1. 1

Напиши коментар

Водещи новини

Още новини

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.