Посолството на Република Азербайджан и Община Кърджали организират отбелязване на празника Невруз

  • 07 март 2019 13:52

  • 274
  • 0
Посолството на Република Азербайджан и Община Кърджали организират отбелязване на празника Невруз
© Pixabay

Посолството на Република Азербайджан и Община Кърджали организират отбелязване на празника Невруз. Това съобщиха от пресцентъра на Община Кърджали. На 11 март 2019 г. от 17.00 часа в Дома на културата празникът ще бъде отбелязан с изложба и концерт. Посланикът на Азербайджан Н. Пр. Наргиз Гурбанова същия ден ще има среща с кмета на Община Кърджали инж. Хасан Азис и областния управител Никола Чанев. 

Азербайджанската музика ще бъде представена от азербайджански джаз композиции в изпълнение на българска група с ръководител Минко Ламбов. Ще бъде представена и изложбата „Райските градини на тюркския свят” на талантливата азербайджанска художничка Джамиля Хашимова. Изложбата и концертът ще бъдат предшествани от дегустация на азербайджанската кухня.

На проявата ще присъстват Нейно Превъзходителство Наргиз Гурбанова, посланик на Република Азербайджан в България, Гюнай Ефендиева - председател на Международния фонд за тюркска култура и наследство със седалище в Баку (Азербайджан), Хамид Хамидов - председател на парламентарната група за приятелство с Република Азербайджан, народни представители от област Кърджали, както и кметове на общини от областите Кърджали, Хасково и Смолян. 

Азрбайджанците празнуват идването на пролетта със своя много обичан традиционален празник – Новруз (Нов ден). Като празник на пролетта, подновяването и съживяването Новруз се отбелязва всяка година на 20 или 21 март, от момента на пролетното равноденствие. 

В Азербайджан Новруз е семеен празник, като цялото семейство се събира заедно около хубаво наредена с национални ястия и сладкиши трапеза. Празникът Новруз, който е вписан в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО, подкрепя толерантността и културното разнообразие, допринася за солидарността, приятелството и мира. 

По инициатива на Азербайджан на 23 февруари 2010 г. на 64-тата сесия на Общото събрание на ООН е приета резолюция, с която 21 март се признава за Международен ден на Новруз, като се има предвид, че традициите и ритуалите на този празник отразяват особеностите на културните и древните обичаи на цивилизациите на Изтока и Запада.ж

Последвайте канала на

Радина Лазарова
274 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини