Изсичат 100-годишни дървета в Борисовата градина?

  • 28 февруари 2019 13:31

  • 503
  • 0
Изсичат 100-годишни дървета в Борисовата градина?
© Булфото (архив)

Сигнал за изсичане на 100-годишни дървета в Борисовата градина се появи в социалните мрежи. Според природозащитници вандалската сеч не е от сега и въпреки че темата е поставяна многократно на заседания на Комисията по околна среда в общината, не са предприети никакви мерки.

Гергана Пирозова от "Да спасим Борисовата градина" е на мнение, че по-голямата част от дърветата са нерегламентирано изсечени - от всеки десет осем са без законната маркировка в карето между бул. "Драган Цанков", бул. "Пейо Яворов", бул. "Цариградско шосе" и ул. "Незабравка".

По думите ѝ броят на изсечени дървета надвишава четири пъти предварително обявения от Столичната община.

,,Въпросът е фундаментален. Общината ли извършва нерегламентирана сеч, някой случаен минувач ли извършва криминална дейност? Кой ще понесе отговорността и какво се случва с тези незаконно изсечени дървета?'', коментира Пирозова пред репортер на Bulgaria ON AIR.

По думите на общинския съветник Марта Георгиева Столичната община и Комисията по околна среда, които следва да контролират сечта на дървета, не изискват експертно становище за всяко едно дърво, което предстои да бъде премахнато.

,,В момента приключва работата по първия етап от изпълнението на премахването на сухата опасна растителност в описания участък. Решението на комисията от експерти, която определи кога да приключи този срок, е месец март. Междинни резултати от това, което е извършено от началото на дейностите до настоящия момент, предстоят да бъдат внесени", обясни председателят на Комисията по опазване на околната среда Лорита Радева''.

По думите ѝ дърветата са проверени от две експертни комисии и две неправителствени организации преди да бъдат изсечени. Лорита Радева беше категорична, че ако след направената проверка през март се установи нарушение, ще се издирва кой е извършил дейността.

Накрая тя заяви, че на мястото на изсечените дървета със сигурност няма да има строителство, а нова гора.

Последвайте канала на

Владимир Василев
503 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини