Община Видин започва възстановяването на Синагогата по проект от ОП "Региони в растеж"

  • 26 февруари 2019 17:35

  • 429
  • 0
Община Видин започва възстановяването на Синагогата по проект от ОП "Региони в растеж"
© Pixabay

Възстановяването на видинската Синагога да започне още тази година, по проект на общината от Оперативна програма "Региони в растеж". Това е съобщил кметът на града Огнян Ценков, информират от пресцентъра на общината.

Реализирането на проекта е станало възможно след подписан договор между община Видин и Сдружение "Регионална организация на евреите в България "Шалом", по силата на който видинската община става собственик на обекта.

С изпълнението на проекта "Реставрация и адаптация на Синагога - Видин" в туристически обект Културен център Жул Паскин ще бъде възстановена Синагогата в автентичния й вид, както е била построена по подобие на еврейския храм в Будапеща. Тя е втората по големина в България след софийската. 

След възстановяването на сградата, която сега е полуразрушена, тя ще се превърне в културен център, носещ името на родения във Видин, световноизвестен художник Жул Паскин. В нея ще има обособена част от 50 кв. м за културни традиции на еврейската общност. Проектът е на обща стойност 9 775 300 лв., от които 8 275 300 лв. - безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма "Региони в растеж" и 1 500 000 лв. - от финансов инструмент по ОПРР 2014-2020. Продължителността на проекта е 24 месеца. 

Видинската Синагога е построена през 1894 г. за еврейски молитвен дом, с дарения от евреи търговци, които са живели във видинския квартал "Калето". На входа й е имало две мраморни плочи с изписани на иврит имената на видинчани евреи, загинали във войните за Освобождението и запазването на независимостта на България.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
429 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини