Констатираха некачествена, но годна за пиене вода, в шест населени места в област Търговище

  • 26 февруари 2019 12:02

  • 412
  • 1
Констатираха некачествена, но годна за пиене вода, в шест населени места в област Търговище
© Pixabay

Некачествена, но годна за пиене вода, в шест населени места в област Търговище констатира след проверки Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Водата, предназначена за питейно-битови цели, не отговоря на Наредбата за качеството, коментира за БТА Весела Маринкова, началникът отдел "Държавен здравен контрол".

В Манастирца и Черковна водата е имала вкус на хлорни препарати и мирис неприемлив за потребителя. Причината е неправилно обеззаразяване и предозиране на хлора.

В село Пролаз водата не отговаря по показател "Колиформи", при стойност и допуск на показателя 0/100 KOE/ml, резултат от изпитването 26/100 KOE/ml. В този случай пробата е взета по време на авария, имало е застой на водата, на което се дължи и високата стойност, коментира Маринкова. Открити са и "Ешерихия коли" - резултат от изпитването е 8/100 KOE/ml , при стойност и допуск на показателя - 0/100 KOE/ml,.

В други три села Мировец, Пресяк и Буйново водата не отговаря на показател "Нитрати". Според специалистите от здравната инспекция районът е известен с по-високото съдържание на нитрати. Населението е уведомено и е добре да преварява водата преди употреба. Регионът е под постоянни наблюдения, които установяват, че няма заболявания, причинени от това.

Нитратите могат да повлияят зле на родилки, бебета и на хора, предразположени към стомашно-чревни заболявания, допълниха от РЗИ.

Последвайте канала на

Десислава Станева
412 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
4EPA

2019.02.26 | 13:52

1

OSADETE VIK NAI GOLEMITE LESHPERI

Добави коментар

Водещи новини