Фандъкова: Разреждането на линиите на градския транспорт не решава проблемите с условията на труд на шофьорите

  • 22 февруари 2019 14:03

  • 420
  • 1
Фандъкова: Разреждането на линиите на градския транспорт не решава проблемите с условията на труд на шофьорите
© Булфото (архив)

Разреждането на линиите на градския транспорт не е решение за проблемите с условията на труд на шофьорите. Така кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска коментира направени по-рано днес предложения на синдикатите за разреждане на градския дневен транспорт и отпадане на нощния в столицата.

Тя допълни, че основна задача на Столична община е да осигури добро обслужване на гражданите на София. Според нея обсъждането за ефективността на нощните линии може да се коментира и в комисиите на общинския съвет. Фандъкова напомни, че тази мярка е въведена пробно и тепърва предстои да стане ясно до колко тя е ефективна. Тя отбеляза, че не е правилно да се противопоставят условията за граждани с условията за шофьорите.

Кметът посочи, че причината за нуждата от допълнителен труд е известна - това е недостигът на шофьори, и допълни, че само преди месец във връзка с неговото решение са увеличили с 10 млн. лв. средствата за възнаграждения в транспорта, след дълги и тежки преговори със синдикатите. Изплащането на увеличените средства трябва да започне от този месец, каза още Фандъкова. Тя отбеляза, че според синдикатите средната брутна работна заплата в дружествата е около 1500 лв., а на водачите тя е около 1800 лв. 

Фандъкова допълни, че са отворени да продължат диалога със синдикатите. Ще разгледаме много внимателно всички предложения, които са насочени към подобряване на условията на труд на всички шофьори, каза още кметът. Тя е поискала от директорите на общинските транспортни дружества да се спазва законодателството при полагането на извънреден труд. 

Кметът Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска инспектира днес строителните дейности в Първа английска езикова гимназия. Тя каза, че на практика се строи още едно училище, което да позволи да се премине на едносменен режим на работа на двете учебни заведения, които се намират в тази сграда - езиковата гимназия и 112 ОУ. Срокът за завършване на ремонта по план е лятото на 2020 г. От строителното дружество посочиха, че е възможно да приключат с работата до новата учебна година през септември. Новите помещения в сградата ще са 43, като класните стаи са 22, предвидени са специализирани кабинети по физика и химия. Сградата ще има три физкултурни салона, като един от тях ще се оборудва изцяло за танцова хореография, ще има два асансьора за увеличаване на достъпността на средата.

Фандъкова каза, че през тази година се строят 10 нови сгради на училища, 15 - на детски градини. По думите ѝ над 75 млн. лв. е бюджетът на Столичната община за образование, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
420 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Geri

2019.02.27 | 13:46

1

Bravo!

Добави коментар

Водещи новини