Повече от пет на сто от състава на ЦИК остава с неясна квота

  • 20 февруари 2019 18:04

  • 441
  • 0
Повече от пет на сто от състава на ЦИК остава с неясна квота
© Novini.bg (архив)

Повече от пет на сто от състава на ЦИК остава с неясна квота. За решаването на този проблем настоя пред депутатите от правна комисия проф.Михаил Константинов, математик, политически анализатор и бивш член на ЦИК. На своето заседание днес народните представители приеха процедурни правила за номиниране и изслушване на кандидатите за членове на ЦИК. Проф. Константинов постави принципен въпрос - кой има право да излъчи свой член в ЦИК.

,,Квотният принцип има технически проблеми'', обясни математикът. Според него остава нерешен въпросът коалиции, които са европейско представени, но които вече не съществуват изобщо или не съществуват в своя първоначален вид, имат ли право на свой представител в ЦИК. Такива са коалицията "България без цензура" на Николай БарековНиколай Бареков Николай Тихомиров Бареков е роден на 16 октомври 1972 година в град Пловдив, България. Завършва, която има двама евродепутати и коалицията "Реформаторски блок", която разполага с един евродепутат.

Проф. Константинов заяви, че е нелогично "България без цензура", която вече не съществува да има свой член в ЦИК. По думите му още по-интересно е положението с Реформаторския блок, който продължава да съществува, макар и от него да е отпаднала една част.

,,Става въпрос за един член на ЦИК'', посочи проф.Константинов. Той изтъкна, че квотният принцип се разпростира и за всички общински, районни и секционни избирателни комисии.

,,Ако имате 18 члена общо - това е повече от пет на сто от състава на ЦИК и това се повтаря надолу в по-ниските нива на изборната администрация'', обясни проф.Константинов. Проф. Константинов настоя за възприемане на общ принцип и припомни, че решение на проблема се очаква до две седмици.

Данаил Кирилов, председател на правната комисия призна, че пренаписването на тази част от кодекса ще доведе до ескалация на напрежение. Пред журналисти той обясни, че очаква най-късно на 18 или 19 март да има избор в пленарна зала на кандидатите за членове на ЦИК. На въпрос как ще се реши проблемът с представителите на коалициите в ЦИК Кирилов обясни, че такива партии ще получат място в ЦИК, като само от тях зависи дали ще се разберат да имат свой представител, след като представят документ с подписите на поне двама от членовете на коалицията.

Последвайте канала на

БТА
441 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини