177 пенсионери от Велико Търново ще получават по 2016 лв. годишно за почасова домашна грижа

  • 20 февруари 2019 13:23

  • 1107
  • 0
177 пенсионери от Велико Търново ще получават по 2016 лв. годишно за почасова домашна грижа
© Булфото (архив)

177 пенсионери от община Велико Търново ще получават по 2016 лв. годишно за почасова домашна грижа. Общината вече е подготвила и подала проект за участие в схемата на Министерство на труда и социалната политика за осигуряване на подкрепа за възрастни хора и лица с увреждания. Това съобщи директорът на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова, цитирана от Фокус.

По думите ѝ финансирането ще е европейско. Според нея одобрението предстои, но Общината е посочен бенефициент и то ще се случи по всяка вероятност. Димитрова уточнява, че броят на евентуалните потребители е различен за всички общини, спрямо тяхното население.

По думите ѝ администрациите ще получат и средства за ремонт на помещения или купуване на автомобил, защото услугата ще е мобилна. „Голямото предизвикателство за нас е кои хора да попаднат в групата на обслужваните, защото новото в тази услуга, която ще се предоставя на територията на цялата страна е, че предоставянето на подкрепата в домашна среда ще бъде до 2 часа дневно или седмично, според индивидуалните потребности“, обясни още Димитрова.

Освен социална и психологическа подкрепа, потребителите ще получават и индивидуална такава. „Другото предизвикателство пред нас е как ще убедим личните лекари и медицинските специалисти, защото услугата е здравно-социална, как ще ги убедим за сътрудничество. Не че казвам, че няма да се получи. Но тези хора, които не са в пенсионна възраст – сестри и лекари, са в здравната мрежа. За да се включат в социална услуга, те трябва да го правят извън работно време. Дано да имат желание, за да можем наистина да промотираме на територията на общината почасовите мобилни услуги“, допълни още социалният експерт.

Здравната подкрепа ще включва измерване на кръвно налягане и кръвна захар, смяна на превръзки и други подобни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1107 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини