Синдикатите недоволни от опитите да се създава напрежение в четирите дружества на столичния градски транспорт

  • 15 февруари 2019 15:44

  • 272
  • 1
Синдикатите недоволни от опитите да се създава напрежение в четирите дружества на столичния градски транспорт
©

Над 100 работещи в транспорта на столицата представиха проблемите си, свързани с недостига на кадри, работното време, заплащането и извънредния труд на поредна среща, проведена в КНСБ.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров и председателят на Съюза на транспортните синдикати Екатерина Йорданова са разговаряли и с директорите на дружествата в системата на градския транспорт, съобщиха от Конфедерацията. Договорено е до седмица да бъдат приети конкретни предложения за преодоляване на недостига на водачи и намаляване на извънредния труд.

На срещата е била оповестена и приета по-рано декларация от лидерите на четирите организации в столичния градски транспорт към Съюза на транспортните синдикати към КНСБ. В нея се заявява, че те остро възразяват срещу опитите да се създава напрежение в четирите дружества на столичния градски транспорт. Синдикалистите твърдят, че в момента средната брутна заплата в столичния електротранспорт е малко над 1 538 лева, а на водачите е 1 780. При нормативно определено заплащане за нощен труд от 25 стотинки на час те са постигнали 1,48 лв.

Синдикалистите декларират, че ще продължат да се борят за по-високи заплати и за достойни условия на труд, но „не на площадите и в кабинетите“. В декларацията се казва още, че е изключително обидно, когато политици и неправителствени организации принизяват труда им и се подиграват с хората, на които София дължи само благодарност.

Синдикалистите смятат, че има личностни нападки срещу техния лидер Екатерина Йорданова и декларират подкрепата си за нея. Йорданова е председател на комисията по транспорт в Столичната община. Тази седмица стана ясно, че ватмани и шофьори са облекли жълти и оранжеви жилетки в знак на протест заради условията на труд.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
272 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
веселин василев

2019.02.15 | 16:19

1

На 63 години съм.По мое време - 16-20 годишен съшествуваха 5 или 6 летища в България.В Безмер имаш летище с над 3000 работника.Сега е "0". ЗАЩО!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини