Становището на БПЦ за Националната стратегия за детето беше свалено от сайта на Светия синод

  • 12 февруари 2019 15:30

  • 350
  • 1
Становището на БПЦ за Националната стратегия за детето беше свалено от сайта на Светия синод
© Булфото (архив)

Становището на Светия синод за Националната стратегия на детето беше свалено от сайта на Светия синод, заявява в изявление Ловчанският митрополит Гавриил за проекта на Националната стратегия за детето.

В своето изявление митрополит Гавриил поставя въпроса: "Каква е моята вина?" и обяснява как е подготвено становището. "Около 4 дни преди 8 февруари разбрахме, че последният срок за даване на становище в сайта на Министерски съвет за обществено обсъждане е 8 февруари 2019 г. Лично към мене се обръщаха много хора, като молеха непременно по този животрептящ въпрос, касаещ бъдещето на децата на България, Светият синод да даде становище. Обърнах се към хора, с които Светият синод работи, които са помагали за изработване на концепции и становища по разни въпроси, но никой от тях нямаше в момента готовност да предложи текст по въпроса. Само Десислава Панайотова беше работила по въпроса и написа Проекто-текст на становище на Светия синод за Стратегията. След прочитане на нейния материал бяхме ѝ казали да го съкрати и най-много да наблегне на въпросите, които се поставят за разглеждане в новата Стратегия за детето, като за абортите с 2-3 изречения да потвърди тяхната неприемливост от Светата Църква", заявява Ловчанският митрополит.

В изявлението митрополит Гавриил обяснява, че "последната ѝ редакция /на Десислава Панайотова/ аз нямах време да прочета, но бях сигурен, че е спазила указанията. Оказа се, че тя почти не е променила предишния си текст". Главният секретар на Светия синод епископ Герасим на 6 февруари разпрати текста на всички митрополити от Светия синод на БПЦ. "Никой от владиците не отговори, че е против, нито имаше предложения за коригиране на текста, а двама митрополити са казали, че Проекто-становището да се пусне в сайта на МС, за да спазим срока 8 февруари, а после то трябва да се доусъвършенства", посочва Ловчанският митрополит.

Той отбелязва, че по повод на публикуваното становище в сайта на МС, където са публикувани неговите последни 3 точки, много родители благодарят на Светия синод на БПЦ за това, че "с нашата своевременна честна църковна позиция ние сме защитили бъдещето на българските деца".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
350 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.02.12 | 16:16

1

Що не си се грижите за ваще си хомосексуални въпроси, ами се врете в работата на институциите, които отдавна са независими от църквата, ей това не ми е ясно?!

Добави коментар

Водещи новини