На Източния фронт нищо ново

На Източния фронт нищо ново Pixabay
0

И тази седмица се изтърколи и не ни изненада с нищо ново. Какво ни мина пред очите? 

Заради приближаващите избори, участието на интернет троловете в социалния и обществен интернет живот у нас се увеличи осезаемо. 

Не ни изненадаха с нищо. Стари тактики, стари порядки, стари, но претоплени изречения. Дори те самите толкова са влезли в рутината, че са станали лениви от досадата на собственото си битие.

Именно затова един от тях направи фал и копира и „инструкциите“ на шефа си и ги плесна публично пред цял свят. Осъзнаха каква са я забъркали очевидно „левите“ тролове… не, не „левите“ като сексуална ориентация, всъщност откъде да ги знам, може и това да е, но не ме интересува, „леви“ като политическа окраска и посока, от която им идват парите. В точка 4. от инструкциите си пише:

„Плаща се за 50 рапортувани публикации за съответния ден“. „Рапортувани“, другари, рапортувани… Не „доказани“, не „докладвани“, не „отбелязани“, не „направени“, не – „РАПОРТУВАНИ“. 

Рапорт – предаден, другари! Мина почти безаварийно. Почти. 

След като видяха каква са я натворили, левите се метнаха да замажат и пуснаха копие на своя гаф, но с нови думички – все едно писано от техен конкурент. С това, разбира се, станаха само още по-смешни, но не бяха малко и балъците, които се изловиха на номера. 

После се метнаха да защитават „своя“ брат-трол, но, както вече писах: „Обикновено троловете не могат да напишат градивна критика или обосновано мнение, техните писания са на ниво „баце ти Кольо Малкия“, но е достатъчно, за да разбъркат мозъка на някой, който е на тяхното ниво“. 

Точно такова ниво показаха, не ни изненадаха. На Източния фронт нищо ново. 

Те работят на принципа на рекламата – колкото повече повторения, толкова по-голям резултат може да се очаква. Затова бълват „продукция“. На един трол му се зачисляват два или три сайта, в които да бълва постоянно или двама-трима автори, които да преследва и коментира материалите им. 

Разгледайте нашия сайт – ще ги намерите много лесно – коментарите им са обикновено неадекватни и не на място. Често са по съвсем различна тема от написаната. 

Нали знаете, когато видите коментар: „най-добрите бръснарски ножчета са при нас…..“ или „Google вече ми плаща по………“ и се чудите кой и защо ги „сее“ наляво и надясно в коментарните секции? Е, същата стойност имат и коментарите на троловете. 

Колкото повече пускат „захранка“, толкова повече резултат дава. Знаете ли кой друг работи на тоя принцип? Телефонните измамници. Звънят стотици телефони, докато един или двама „вържат“. 

*

Като заговорихме за телефонни измамници, пенсионираният архитект, дал над 90 000 лева на ало измамници, проговори… и какво разбрахме? Че едновремешните архитекти са „добри души“, доверчиви. А той човекът и в разузнаването е работил, похвали се. И това не ни изненада, знаем си, че едновремешните разузнавачи са били толкова… добри и схватливи, но съвременния полуграмотен телефонен измамник е прекалено голямо препятствие за таланта им. Ново време е все пак. 

*

Ако се чудите докъде стига наивността и заблудата човешка, ето: Семейство в Русия десетилетия си мислело, че се моли на Свещения Коран, а се оказало, че се молят на… свещения Наказателен кодекс. Но пазели книгата като очите си. Замислете се докъде може да стигне едно подхранвано объркване и до какво да доведе.

*

Понякога хората се самозаблуждават, понякога ги заблуждават. 

Майката на Николай Банев каза: „Не сме богата фамилия, няма нито един документ, който да подкрепя обвиненията срещу нас“. И, вярвайте ѝ, вероятно не лъже – не можете да изровите нито един документ, който да ги уличава. Всичко е покрито и за всичко са се погрижили. 

„Не сме богата фамилия. В момента аз разполагам само с пенсията си от 340 лева", разкри тя.

В такъв случай аз и хилядите други българи, които сме ги виждали през годините, страдаме от масови халюцинации и лимузините, скъпите костюми, екскурзиите им по света, курортите, които притежават… всичко това сме си го измислили. 

Бащата на Николай Банев – Йордан, е станал някога най-младият носител на званието „Активен борец против фашизма и капитализма”. Ти да видиш.

А синът му – капиталист, та капиталист. 

Знаете ли, едно време се чудех какво да отговоря на едни чехи, когато ме питаха как се чувствам относно това, че имаме цар-премиер. А, като се замисля, този срам е нищо в сравнение с това, че цял живот се чудя и се червя пред себе си и съвестта си българска какво да си обясня сам на себе си за това, че най-големите „бизнесмени“ някак си се оказаха деца и внуци на активни борци срещу капитализма…

Но…

На Източния фронт нищо ново. 

Знаете ли кой работи на този принцип: иска власт и пари, маскира исканията си зад абсурдна идеология и намира плиткоумни изпълнители на волята си, които да се жертват? Терористите. Ето кой. 

*

И докато сме на темата за робите и господарите – ако се чудите как едните властват над другите в съвременния свят… ето как:

Със страх и промиване на мозъците. Чували ли сте за „Експеримента с малкия Албърт“? С няколко думи, ето това е: През 1920 г. в Джон Уотсън (бащата на бихевиоризма) използвал 9-месечното бебе Албърт – ментално (все още) съвсем здраво дете. Албърт с любопитство опознавал света наоколо и реагирал положително на всичко. Радвал се на бялата пухкава мишка, която се появила при него. Но…

Но Уотсън искал да докаже, че емоционалните реакции на човека са условни рефлекси. Затова, когато бебето посегнало към мишката, зад гърба му се разнесъл силен и рязък звук от удара на дърводелски чук в метален прът. Бебето се плашело и започнало да плаче. Всеки път. 

И така се стигнало до това, че после плачело само при вида на мишката. А по-късно, виждайки памук, бяло зайче или брадата на Дядо Коледа. 

Набивани условни рефлекси…

Това е. 

Масата в България още от времето на соца е научена, че ако мисли, има собствено мнение, проявява инициативност, въобще, като цяло – е съзнателна, а не робска, ще бъде мачкана. Резултат: смачкани, по-ниски от тревата роби на господарите капиталисти-антикапиталисти.

*

Като преход от горната тема…

Как повторението и набиването в главите на хората на едно и също нещо (както вече споменахме троловете на хибридната интернет война срещу истината работят с този метод) води до заблуди, които се превръщат в общочовешки „реалности“? 

С упоритост. 

От години се повтаря едно и също нещо на хората – ваксините са вредни и отключват болести. И преди съм го писал, така че няма да задълбавам, но ще го повторя: Няма научни данни за това, че ваксините причиняват болести. Престанете да се информирате от абсурдни сайтове за врачки и баячки, а прочетете нещо смислено поне веднъж в живота си. Няма нито едно доказателство за причинена болест от ваксина. Има само спекулации и празнодумие по темата. Но има регистрирани случаи на стари, забравени болести, които се връщат, защото някой си е решил да не си ваксинира детето. СЗО наскоро включи в списъка си със животозастрашаващи явления размножаващите се антиваксъри. Само казвам… 

Ето сега една жена страда от болест, която прави движението ѝ невъзможно. Няма да прилагам линк към статия, нито ще казвам името на жената, достатъчно има на главата си. Но ще кажа само, че тя предполага, че вина за състоянието ѝ имат ваксини за хепатит В и човешки папилома вирус, които са ѝ поставени преди… повече от 5 години… 

Без коментар. 

Фалшивите новини, фалшивите лекари, фалшивите пророци, фалшивите социологически агенции, троловете и всичката паплач от паразити работи на принципа на създаването на условни рефлекси. Чрез повторение и затвърждаване. В повечето случаи – в посока „създаване на страх“. 

*

Малко по-горе споменахме какво е „наследството“ на годините на соца у българите, насадено и превърнато в условен рефлекс. Ето още от него: 33% от българите не биха подали сигнал за корупция. Смятат, че няма смисъл, че това им върши работа, че не е тяхна работа или нещо друго. Но пък 100% от българите мрънкат колко е калпава заобикалящата ги среда. Звучите ми като болен, който иска да го съжаляват, че е зле, но не иска да се лекува. Както искате. 

*

Като обобщение на всичко по-горе казано може да послужи ето това:

Ген. Леонид Решетников: „Позицията на Румен Радев за Венецуела е разумна“.

Някой нещо? Изненадан? Не, нали? Молоде́ц Радев! Като слушаш, ще те похвалят. Условен рефлекс. А истината? Никой уважаващ себе си сценарист няма да позволи на истината да му развали повествованието. Нареди се и Радев в люлката на демокрации, като Русия, Турция, Китай и Иран – да защитава приятелчето Мадуро – все държави, известни с любовта си към истината и справедливостта. 

Кой е Решетников ли попита някой? 

„През 2016 година около Решетников стана скандал у нас - говореше се, че той е избрал по профил новия президент на България Румен Радев и че е спуснал името му на конспиративна среща с Корнелия Нинова в хотела до Дома на архитекта. Преди две години руският генерал-лейтенант, който е бивш резидент на КГБ у нас, разкри, че е обсъждал с Корнелия Нинова кандидатурата на Радев за президент. Тогава лидерката обвини Решетников в лъжа и корупция“.

На Източния фронт нищо ново. 
 

P.S. Малко ми е жал за троловете, които ще трябва да изчетат това и да го коментират в петък вечер, докато ние се забавляваме. А някои от тях – през уикенда, докато ние почиваме, те ще трябва да работят. Но така е – трябва количество за паричките. Айде спорна работа. 

Избори

Спорт

Водещи новини

Още новини

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.