Хиляди здрави деца глухонеми, но само по документи

  • 07 февруари 2019 08:43

  • 3275
  • 3
Хиляди здрави деца глухонеми, но само по документи
© Кадър Нова телевизия

12 000 деца са отпаднали от училище през миналата година, показват данни на Министерството на образованието. Сериозен проблем пред преподавателите се оказват децата, освидетелствани с ТЕЛК, които отсъстват безпричинно. Най-фрапиращият случай е от село Камено поле, където учителите случайно откриват, че две видимо здрави и адекватни деца, са глухонеми по документи, разказва в репортаж Нова телевизия.

До преди няколко месеца 13-годишната Бисерка е 100% глухоняма. Но само според официалните медицински заключения. До решението на ТЕЛК, с което момичето е освидетелствано като нищо нечуващо, учителите стигат случайно. Установяват го покрай опитите им да накарат родителите на детето то да посещава училище.

Покрай Бисерка и нейния братовчед - също глухоням по документи, ръководството на учебното заведение миналата година открива, че от общо 37 деца в училището в Камено поле 20 са с ТЕЛК, а системното им отсъствие от часовете не е свързано със здравословни проблеми.

Неофициално се знае, че повечето диагнози на децата са астма и епилепсия. Официално нито един родител не е предупредил в училището, че детето има подобен проблем. А по закон, не е и длъжен.

Оказва се, че някои от децата в тийнейджърска възраст не могат нито да четат, нито да пишат. По закон обаче трябва да бъдат пропускани в по-горен клас, тъй като ученици със специални образователни потребности не могат да повтарят. Може само да им бъдат изготвяни индивидуални програми за обучение, обясни директорката на училището в Камено поле.

Няма механизъм, по който родителите на децата с ТЕЛК, които безпричинно не ги пускат на училище, да бъдат принудени да го правят. Месечната помощ, която получават на дете, е между 400 и 900 лева.

Възпитатели споделят, че още с раждането, родители търсят начин да освидетелстват децата си, защото това се превръща в гаранция за сигурен месечен доход.

Сега обаче законът предвижда родителите, чиито деца безпричинно отсъстват от класните стаи, да бъдат санкционирани от кмета на съответната община с глоба от 50 до 150 лева.

След проверка на прокуратурата на двете деца в Камено поле, освидетелствани като глухонеми, ТЕЛК-овете са отнети. Колко от останалите са истински засега няма информация.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3275 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.02.07 | 10:46

3

Бълггарски педераси.... евала на мънгалите ! Нека точат пари щом могат

боби

2019.02.07 | 10:34

2

Излиза, че можем само да се учим от циганската находчивост за осигуряване на доходи на всяка цена.Освободени са от всякакви скрупули, че детето им е здраво, но те го правят инвалид. В какви ли не схеми се набутват и наистина ограбват и държавата и много български граждани. Но и институциите са в схемите им с безкрайното си безразличие и дори ги подпомагат!!

кеф осигурен от български лекари

2019.02.07 | 10:19

1

От 400 до 900 лева за дете с фалшив ТЕЛК ??? И така масово в циганските махали, както излиза от публикации напоследък??? Представяте ли си 5-6 деца в една циганска фамилия все с ТЕЛК - то астма, то глухонеми, то епилептици - ето ти 3000 лева минимум без работа? Ами защо се очудваме, че те забогатяха, разхождат се по-луксозно облечени от българите, строят луксозни къщи и....съвсем изнагляха. Като гледат как българските лекари от ТЕЛК "ПРОДАВАТ" държавата /защото източваните пари са от наши данъци и вноски в държавния бюджет/ за циганските им рушвети, как ще ни уважават? Затова бият медици, полицаи, убиват старци по селата, карат без книжки - явно са си въобразили, че всичко се разминава срещу рушвет! Парите изтичат в гетата, а родителите ни , работили цял живот , мизерстват с по 200 - 300 лева пенсии.

Добави коментар

Водещи новини