Климатолог: Метеорологията може да спаси живот

  • 06 февруари 2019 11:57

  • 1076
  • 1
Климатолог: Метеорологията може да спаси живот
© Pixabay

"Зимата ще покаже, че трудно си отива. На фона на високите температури от последните дни втората половина на февруари ще бъде истинска зима", каза климатологът Петър Янков за в. "България днес".

"След топлите дни предстои по-динамично време. Февруари ще си отиде със сняг. Новата снежна покривка ще е около 10 сантиметра. Последната седмица ще бъде сравнително студена. Дневните температури ще бъдат между 0 и 6 градуса. Тези стойности са с 4-5 градуса по-ниски от нормалното за края на февруари.", прогнозира климатологът.

Той коментира и тежката катастрофа на магистрала "Струма" заради гъста мъгла.

През този месец ще има няколко дни със зимни мъгли, които значително ще влошават видимостта. Особено по поречията на реките. Наближава краят на зимата и условията за мъгли се повишават. Има условия за трайни мъгли, което означава, че ще са през целия ден. Най-вече за ниските места, западните полета, поречията на Струма, Места, Искър, Марица... Там видимостта рязко ще се влошава. Около Тунджа е по-топло и условията са други. Те са опасни, защото има участъци с повишена влага и намалена видимост, изведнъж стават по-добри условията и след 100-200 м, ако шофираш, рязко влизаш в гъста мъгла, където видимостта е не повече от 20 метра.

Вече се изморих да предлагам на агенция "Пътна инфраструктура" да има информационни табели. Гледам на сателит и мъглата се вижда. Лесно е да натисна един бутон и да изпратя съобщение за мъгла, опасен участък и да призова за намаляване на скоростта. Тази система за опасно време е разработена и може да е много полезна за хората. Такъв опасен участък е около Владая (Софийско), където има влага и често стават катастрофи. Могат да се изпращат съобщения - един да се стресне и да намали скоростта, един човешки живот да бъде спасен, ще има смисъл. Понякога е нужно много малко, но не сме метеорологична нация. Не обръщаме толкова внимание на прогнозата за времето. Подобни табели има в Англия и Сърбия и са много ефикасни. У нас и при сърбите релефът е пресечен и подобни мъгли са много често явление. Създават проблеми в транспорта и обществения живот. Пречи ни и народопсихологията - българинът се сеща за всичко в последния момент. Тръгва на път и тогава си преглежда телефона да види какво ще е времето. Ако има табела, ще види, че има мъгла след тунела на магистрала "Тракия" например. Спътниковите наблюдения могат да ни бъдат много полезни.

Обледяването е друг сериозен проблем. Спомням си преди години за подобно явление на пътя между Стара Загора и Нова Загора. Десетки коли се обърнаха в нивите, макар че се опитахме да предупредим хората. По това време на годината много бързо се променя обстановката. Въздухът може да е топъл, а земната повърхност - студена. Като падне дъждът, той замръзва и става като огледало. Възможностите на метеорологията се разширяват непрекъснато и може да ни е много полезна. И да спасяваме човешки животи. Авиацията спасява, може да се случи и на земята.

Последвайте канала на

Novini.bg
1076 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ivan petrov

2019.02.06 | 18:01

1

vsichko e na nivo, cvetanov ,gerb i drugi dobre se snimat . Za da nyama posle pred suda ne e vyarno

Добави коментар

Водещи новини