Бюджетът на София за 2019 г. е над 1,7 млрд. лв.

  • 31 януари 2019 11:45

  • 296
  • 0
Бюджетът на София за 2019 г. е над 1,7 млрд. лв.
© Булфото/архив

Бюджетът на Столична община за 2019 г. е над 1,7 млрд. лв. и това показва мащаба на промяната, която постигаме през последните години. Това съобщи кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска по време на заседание на Столичния общински съвет.

,,Преди повече от два месеца представихме първоначалния проект на бюджета за 2019 г. – обсъждахме го и направихме срещи с работодателски организации и различни политически сили. Това гарантира, че бюджетът е съставен максимално публично и прозрачно и отразява вижданията на гражданите на София и на представителите на Столичния общински съвет“, заяви Фандъкова.

Тя посочи, че размерът на бюджета е в размер над 1,7 млрд. лв.

,,За мен този бюджет показва директно мащаба на промяната, която постигаме през последните години. За сравнение - преди 10 години бюджетът на София беше 1 млрд. лв., а през 2005 г. е 467 млн. лв. Много ще кажат, че увеличението се дължи на оперативните програми на ЕС, но това далеч не е всичко и фактите го показват. Собствените приходи на общината показват много ясно как общината събира вземанията си – за 2019 г. собствените приходи са над 725 млн. лв.“, обясни кметът на София и посочи, че нито един лев не се дава даром на общината.

Фандъкова разкри, че за 2019 г. инвестиционната програма е над 632 млн. лв.

,,Това са средствата, които се инвестират директно в промяната и развитието на София. За сравнение - през 2009 г. те бяха 536 млн. лв. – т.е., да пъти повече“, обясни тя.
Кметът на София посочи, че най-честите критики, които чува за бюджета са, че приоритетите са консервативни и не се променят. Според нея обаче това е правилният начин, за да се променя градът и да върви напред.

Фандъкова допълни още, че през 2019 г. предстои работа по квартали, които не се намират в центъра на града.

,,Неслучайно подчертавам това, защото винаги съм чувала и през следващите месеци ще продължавам да чувам, че инвестираме само в центъра. Но единственият начин да разберем къде сме е да знаем откъде сме тръгнали. Затова ще дам сравнение – през 2009 г. бюджетът за образование е 49 млн. лв., а днес – почти 76 млн. лв. През 2009 г. средствата за строителството на метрото са 138 млн. лв., а днес – 320 млн. лв. През 2009 г. парите за ремонт на улици са 35 млн. лв., а сега – 86 млн. лв. Това е много сериозна работа, много сериозна отговорност“, коментира тя.

Последвайте канала на

Владимир Василев
296 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини