Варненският зоопарк има нови обитатели (снимки)

  • 30 януари 2019 12:56

  • 426
  • 0
Варненският зоопарк има нови обитатели (снимки)
© Булфото

Варненският зоопарк има нови обитатели. Това са двойка бели патици от вида мандаринка, двойка патици от вида каролинка и два фазана - диамантен и жълтозлатен.

Диамантеният фазан е птица от разред Кокошоподобни и семейство Фазанови. Предимно обитава югозападен Китай и Мианмар, но се среща и на много други места. Първият екземпляр от този вид е изпратен в Лондон през 1828 г. от лейди Сара Амхърст, съпруга на тогавашния главен губернатор на Бенгал - Уилям Пит Амхърст. Отличителни за вида са черните и сребристи пера на главата, дългата сива опашка и тялото с окраска в червено, бяло и жълто.

Женската е много по-слабо атрактивна с по-еднообразно кафяво оперение по цялото тяло, подобно на това на женския обикновен фазан, но с по-фини ивици.

Жълтозлатният фазан се отглежда като декоративна птица, а в естествената си среда е и ловен обект. Разпространена е в планинските гористи региони на Китай, но изкуствени популации се развъждат в редица други страни. Живеят на семейства от 1-2 мъжки и 4-5 женски. В началото на лятото женската мъти по 5-8 малки. В оперението при възрастните мъжки, доминира златният, оранжевият и червеникаво-кестеновият цвят, зеленият участък на оперението е с метален нюанс. При женските основният тон на цвета е кафяв, пише "Булфото".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
426 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини