Иван Нейков пред "Новини.бг.": Отказващите да се осигуряват, тежат на гърбовете на всички останали

  • 29 януари 2019 12:08

  • 4039
  • 5
Иван Нейков пред "Новини.бг.": Отказващите да се осигуряват, тежат на гърбовете на всички останали
© новини архив

Защо все повече млади хора не виждат смисъл и не желаят да се осигуряват за пенсия? На този и други въпроси по тази болна тема пред "Новини.бг." коментира бившият социален министър Иван Нейков /1997 г. - 2001 г./. Той е един от създателите на съвременния пенсионен модел у нас, юрист, бивш синдикалист и общински съветник в София. В момента е директор на Балканския институт по труда и социалната политика.

"Винаги през годините назад е имало поддръжници на тезата, че няма смисъл от осигуряване, защото, според едната логика пенсионната система щяла да рухне, а другата, че конкретни хора нямало да доживеят до пенсия, според собствените им внушения. Но после в годините тези хора надживяват своите внушения и огромната част стигат до пенсия и си я получават. В момента у нас има над 2 200 000 пенсионери.

При младите има нещо друго, което е част от тяхната философия - че пенсията е някакъв архаизъм, нещо остаряло, че парите им трябват сега на момента и те ще си ги управляват по-добре сами. Но това показва само едно - липсата на визия за цялостната, пълната картина. Мнозина смятат, че осигуровката е само за пенсията. Но ако погледнем цялата осигурителна палитра, се вижда, че всеки един от нас още при раждането си е ползвал осигурителната система. Всеки се ражда в осигурителен риск - всички ползват възможностите за раждане, за отглеждане на малко дете, после за отпуски по болест, после обезщетение за безработица, отпуски и т.н. Всичко това е от осигурителната система, която покрива 9 риска.

Затова твърдя, че онези, които не се осигуряват, го правят от непознаване на цялостната картина. Никак не е случайно, че в целият цивилизован свят осигуряването е задължително, не е въпрос на прищявка, защото имаме солидарна система. В нея здравият плаща за болния, младият за възрастния. И този обществен договор се предава от поколение на поколение.

Осигурителната система по модела "Бисмарк" съществува вече повече от 100 години. Винаги ще има кой да изработва парите за следващите пенсионери. Още когато създавахме у нас съвременната пенсионна система през 2000-та година, предвидихме инструмент, който действа. Ако недостигнат средствата от осигуровки за изплащане на пенсиите, тогава липсващите пари се осигуряват от бюджета. Т.е. няма риск, няма място за притеснение.

Мнозина не си плащат осигуровките въпреки всичко. Защото смятат, че не е справедливо да вземат малки пенсии. Голяма илюзия е, че пенсиите са вид оценка за свършена работа или вид благодарност на обществото. Но не е така - тя е резултат от инвестицията на човека. Например няма как да се сърдим на банката, че не ни дава пари, когато нямаме вложения. Все пак пенсионната система е направена така, че дори някои да внасят минимални средства, ще получат минимални пенсии. Вярно, че те не стигат за добър живот, но в името на солидарността и онези, които не внасят, пак получават по нещо. Така хората, които не са се осигурявали тежат на гърбовете на всики останали, които са били коректни. Няма защо да крием - у нас има голяма група от хора, но не всички, която постъпва така и трябва с всички сили обществото ни да се бори този факт да бъде променен".

Последвайте канала на

Аделина Делийска
4039 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2019.01.29 | 19:28

5

На кого само не разбрах тежат не осигуряващите се ?? Или нещо сте се закъхърили ,че може и повече да откраднете ако повече хора внасят ????

учуден

2019.01.29 | 15:22

2

2.2 милиона пенсионери/?????
Та око само половината от тях си вдигнат дупетате от кръчмите и отидат да гласуват,то те щяха га са на първо място във всеки дневен ред,
Странен народ,,,

Пат

2019.01.29 | 17:47

4

Гласуват завалиите, но гласовете друг ги брои.

2019.01.29 | 16:47

3

Като почнеш ти де ме издържаш, ще обясняваш колко ти тежа!

боби

2019.01.29 | 12:26

1

Естественно, че тази група неосигуряващи се и тежейки на цялото съвестно общество са циганите! Те са най-обгрижвани и най-паразитното смучещо социалната ни система!

Добави коментар

Водещи новини