ЕСЕ. За законните неща

  • 25 януари 2019 11:30

  • 2280
  • 1
ЕСЕ. За законните неща
© булфото/архив/

На хората им трябват законови рамки, за да вършат свинствата си.

Отварям нета и чета. Законно било да се сече гората на Арапя и да се строят къщи. Боже, хора спрете се! Правите законните си безобразия по-бързо отколкото мога да ги прочета. А аз обичам да чета. Чета бързо, ама… Та, да се унищожи един плаж е законно. Що да не е законно? Някой е избичил някакъв закон. Това не е трудно. Знаем какви карикатури са част от народните представители. Знаем колко не ходят на работа. Как ваканцуват. Как гласуват. С тази система за управление можем да приемем дори закон, че земята е плоска. (Да му мислят хората от факултета по астрономия). Та така, че не е трудно всяка наглост да се узакони. Земята била частна, била наследствена, нечий дядо е сял пшеница между боровете в пясъка. Странен дядо е бил, ама щам го е правил – точка.

Това узаконяване на човешката наглост не е изолирано наше си явление. Съществува по цял свят и във всички епохи.

Горенето на клада на хора е било законно. Попитайте Коперник. Бесенето за откраднат хляб – също законно. Попитайте който и да е от елизабетинска Англия.

Ограбването и пиратството са били законни. Попитайте испанците и англичаните, французите, холандците и не се сещам още кого.

Изнасилването и поголовното избиване на население. Зад това стоят подвизите на Ричард Лъвското сърце. Боже, само той ли?

Избиването на евреите по време на втората световна войне е било законно, както наскоро писа Александър Томов.

Национализацията – също. Днес притежаваш нещо, утре нищо. И то съвсем законно. И за десерт – малко те застрелват. Също законно.

Списъкът е дълъг и тъжен. Винаги властимащият може да облече своите страсти за притежание или гнет в закони.

За това не тъжете.

Сега ще поотсекат една горичка, малко бетонче и готово. Вилички да има. Все неща, с които сме свикнали и отдавна са ни изгонили от нашето Черноморие. Пък и никой няма да умира.

Нека се върнем в началото. Идеята беше, че на хората им трябват законови рамки за да вършат свинщините си. И става страшно когато ги имат. Хайде да не е страшно но е свинско.

А сега пиши „есе“ и да бегаме в Канада.

Емил Йотовски

Последвайте канала на

Novini.bg
2280 1

Коментари 1

Добави коментар
Подписвам се с 2 ръце под казаното от автора,

2019.01.25 | 12:35

1

помня какво съкровище беше Арапя преди седесарския преврат, помня прекрасния залез над Иракли, вълшебния аромат на гора и море в Дружба и Златните, девствената красота на св. Влас, Емона и Варвара преди 30-годишният демократичен преход. Това което става сега по морето е национална трагедия, СДС-властта ограби народа, сега съсипва крайбрежието. Въстават само прогресивните, родолюбците, интелектуалците, а ние останалите мълчим и гледаме сеир.

Добави коментар

Водещи новини