Защо данните на СО и на Европейската агенция по околна среда за качеството на въздуха се разминават

  • 21 януари 2019 08:43

  • 493
  • 1
Защо данните на СО и на Европейската агенция по околна среда за качеството на въздуха се разминават
© Булфото (архив)

„В събота средно за София от всички измервателни станции замърсяването беше около 2,4 пъти. Имахме и по-високи нива, например в кв. „Надежда“. Това са стойност, които са обичайни за зимата, но това не трябва да ни успокоява. За вчерашния ден, по предварителни данни, нямаме реализирани никакви превишения на фини прахови частици“. Това заяви пред БНР зам.-кметът по екология на Столична община Йоана Христова. По думите й нито едно от условията за въвеждане на мярката „Зелен билет“ не е било налице през почивните дни.

„Беше налице условието за извънредни проверки и за миене. Миенето на улици стартира още на 17-ти и продължи на 18-ти“, каза тя и обяви, че от проверените 30 обекта, не са установени нарушения. 

Христова обясни разминаването между данните на Столична община и на Европейската агенция по околна среда, според чиито данни в почивните дни е имало замърсяване на въздуха в няколко столични райони:

„На сайта на Столична община в реално време текат данни от Изпълнителна агенция по околна среда и нейните мониторингови станции за нивата на фини прахови частици. Европейската агенция прави обобщен индекс от различни параметри, включително работи и осреднява данни назад и затова се получава разминаване“.

Най-актуалните данни за замърсеността на въздуха и най-актуалната прогноза за времето може да видите ТУК

Последвайте канала на

Десислава Станева
493 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
.

2019.01.21 | 09:03

1

Тази Йоана лъже като дръта ци-ган-ка!

Добави коментар

Водещи новини