Мая Манолова: Необходим е самостоятелен закон за земеделските кооперации

  • 17 януари 2019 12:41

  • 626
  • 0
Мая Манолова: Необходим е самостоятелен закон за земеделските кооперации
© bulphoto

За земеделските кооперации трябва да има отделен специален закон, каза омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, по време на дискусия по актуалните проблеми на земеделските кооперации на годишния семинар на Националния съюз на земеделските кооперации в България, който се провежда край Варна.

Според нея по този начин държавата ще отговори на изискванията на Европа, които особено през последните няколко години са категорично срещу свръх концентрацията на земя. Сблъсъкът между огромните собственици и ползватели и дребните собственици е драматичен, при който потърпевши са малките.

Тя каза, че при нея има постъпили сериозно количество жалби срещу неплащане на рента и реалните собственици на земя по думите ѝ "стават крепостни на големите ползватели, защото те са много по-силни от тях".

Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на смята, че при кооперирането малките производители ще могат да са конкурентни и достатъчно силни, когато се подписват договори. В практиката си съм установила, че проблемът на дребните производители е в това, че са с "извити ръце", когато с преработвателите и големите изкупвачи и прекупвачи се подписват договорите за следващия сезон. Реално те не могат да наложат никое от своите условия, поясни омбудсманът.

Манолова коментира още, че кооперациите трябва да бъдат подкрепяни и реално да има икономически и административни стимули за тях, а в момента няма нищо. Тя е категорична, че кооперирането е ключът към решаването на проблемите в редица земеделски сектори, като например розо- и черешопроизводството. Манолова посочи, че поземлените отношения в страната се характеризират с много ярки контрасти и противопоставяния.

Тя каза, че процент и половина от собствениците държат над 85 процента от земята, а от друга страна останалите проценти са разпределени между десетки, дори стотици хиляди дребни собственици. По тази причина един от начините за преодоляването на този сблъсък между малките и големите е чрез тяхното сдружаване чрез земеделските кооперации.

Председателят на Националния съюз на земеделските кооперации в България Явор Гечев също коментира, че е необходим нов закон за кооперациите. Той е съгласен с мнението на Манолова, че за земеделските кооперации е необходим отделен закон. Гечев каза, че това е наложително, защото в момента законът за кооперациите обединява в себе си изобщо кооперирането. В него има всякакъв тип кооперации, но земеделието е друго, защото основният ресурс при него е земята, обясни той.

По думите му в момента в страната има около 900 земеделски кооперации.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
626 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини