Някога на тази територия имало държава. Казвала се България

  • 15 януари 2019 15:44

  • 6374
  • 10
Някога на тази територия имало държава. Казвала се България
© Pixabay

- Някога на тази територия имало друга държава, ученици. Казвала се България. Помните ли, миналата година учихме за траките? – каза учителката и погледна празните погледи на хлапетата. Помисли си: „Естествено, че не помнят, келешчета!“ Повечето си ровеха или в носа, или в новия iPhone ХХVIIss. – И българите изчезнали по същия начин, ученици, и България изчезнала с тях. 

Само едно зубърче, което дразнеше младата учителка още от миналия срок с тая напоритост, не спираше да вдига ръка. Тя завъртя очи с досада и го посочи:

- Кажи?

- А българите съвсем ли изчезнали?

- Е, не съвсем. Останали са малко от тях, живеят в резервати. 

Зубърчето не спря да вдига ръка и да подскача на стола. Досадата на учителката ставаше все по-осезаема:

- Кажи?

- Ами ние откъде сме дошли?

- Отвсякъде! – беше гневният отговор, последван от малко по-спокойно разяснение – Те, като изчезнали, отворили място за преселване на всички нас, на прадедите ни, които живеели из най-пренаселените места на света. 

Дразнителчето не спираше да вдига ръка, в контраст с всички полузаспали негови съученици:

- Кажи – вече с примирение каза учителката. 

- А те как са изчезнали? Като римляните ли? Стигнали върха на цивилизацията си и после започнали да се разяждат отвътре ли?

- Не. Не са стигали върхове. Просто спряло да им пука в един момент за каквото и да било и станали апатични. Имало едни хора, на които казвали бизнесмени, които се възползвали от летаргията на хората и докато онези гледали риалити шоута по телевизията, малко по малко им взели всичко и го унищожили. 

- Като варварите ли?

- Като варварите… 

 

***

 

Всичко в тази измислена история за бъдещето е много пресилено, но с цел – да подчертае настоящето. Едва ли ще заживеем в резервати, но, че ни измъкват родината изпод краката си е истина. И сложих всички бизнесмени под един знаменател, което не е много честно, но вие разбрахте целта. 

Живеем в настояще, наподобяващо фантастика, създадена от писател, който не се притеснява да измъчва героите си. 

Четиридесет-и-няколко годишен бизнесмен – Иван Нончев от Бургас – решава, че дюните на плажа му пречат и… ги маха. Въобще не си въобразявайте, че този човек не е знаел какво върши. Много добре е знаел, че е незаконно. Но ще направя обосновано предположение: незаконните потъпквания на закона, както и заобикалянията му в негова (на Иван Н.) полза не започват (и няма да свършат) с унищожаването на дюните. 

Ще се опитам да си обясня механизма на раждането на тази гениална идея; кажете, ако не сте съгласни или имате какво да добавите. Значи аз съм бизнесменът Х, на който не му пука за нищо и даже бих ял с удоволствие филе от делфин или от малка панда, просто, за да докажа на света, че съм толкова велик и съм над всичко и всички, че мога да си правя каквото си поискам. Знам, че, ако изравня едни дюни, ще ми наложат глоба. Но аз имам пари. Имам много пари. Ще си платя. Но дюните ще си останат изравнени. Един вид – ще си платя, за да го направя. Като в ресторант – поръчваш, получаваш, плащаш. Защо тогава да не си правя каквото си поискам, щом мога, а очевидно имам съвест колкото охлюв? Как ще ме спрете вие, плебеи жалки? Може би, ако имаше опция да ми конфискуват имуществото, да ми запорират банковите сметки и да ми блокират бизнеса, щях да се замисля. Но няма! Мога да си правя каквото си поискам. А адвокатите ми са от най-добрите. 

*

Изчаках да мине известно време от началото на скандала, за да проследя не само първите, но и вторите стъпки около него. През това време се каза много за Иван Нончев от Бургас. И за бизнеса му с авточасти, и за хобито му да убива животни, за това, че свидетели разказвали, че от доста време мрънкал, че дюните му пречели – скривали му гледката към морето и т.н. Затова ми се иска да разгледаме съпътстващите основното „дело“ събития и личности. 

Двамата багеристи – Манол Пазвантов и Васил Георгиев, решили, че щом ги викат на работа, всичко е узаконено. Логично, нали? Почти съм сигурен, че в главата им се е появила мисълта, че не е правилно и законът е заобиколен, но „тоя е бизнесмен с пари, платил е “където трябва” човекът и са му разрешили“. Мислели са най-вероятно, че са „уредени“ нещата. Но не им е пукало за дюните.

Както и да е. Не на всички им пука за дюни, природа, земя, България и т.н. дребни подробности. Но не им е хрумнало, че съвсем урбулешката ще се работи. Но, нормално – „бизнесмените“ решиха, че народът е толкова заспал и апатичен, че съвсем през просото могат да го карат и никой няма да се обади. Дори Нончев се възмути от интереса на журналистите и им се скара, че това не било тяхна работа. Разрухата на държавна територия и погазването на Закона не е работа на журналистите? Така ли? А какво им е работа? Прогнозата за времето и циците на фолкаджийките ли? Я, по-сериозно! За какви точно се помислихме? Що не кажете и на прокурора и съдията, че не е тяхна работа! 

Да видим багеристите. Получили са 1000 (хиляда) лв. и са се навили. Съжалявам, но ми се струва, че платецът е и скръндза отгоре на всичко. А те са се продали, продали са труда си прекалено евтино. Но все пак това е държавата, в която за кебапче и бира се купува глас на избори, а после същият глас се чува в кръчмата да казва: „Съсипаха я тая държава“. 

(А, как мислите, дали в някакъв момент самият Иван Нончев не е казвал: „Баси скапаната държава“ по някакъв повод? Може би дори наскоро? И най-вероятно – не еднократно. Кой знае?) 

Това е държавата, в която (не ме питайте защо го знам) и в парламента не са много скъпи, а лобистите се продават за пари, които средностатистически пенсионер може да хвърли през терасата на телефонни измамници и пак да му останат за под дюшека. А купуването на гласове за разни партийни функционери е като слушането на чалга – абе аз по принцип не слушам, ама……

Тук ще отворя една скоба, а вие си отворете очите и ушите. Другото, което научих през годините, е, че когато определени не особено значими скандали се превърнат в национални полукатастрофи, значи нещо важно се случва и трябва да гледаме на другата страна. В случая имаме скандала с циганите, който се увеличава като търкаляща се снежна топка; имаме и скандала с дюните. Оглеждайте се и се ослушвайте внимателно, нещо се случва. Другият вариант е… ами идват избори, в кампания сме. Кой знае кой дирижира скандалите. Едно време, преди доста, доста години една „патриотична“ партия стана фактор, привлече симпатизанти и влезе в голямата политика, а после и в Парламента, благодарение на един подобен скандал, само че в София. Не казвам наистина, че се дирижират тези случаи, просто изброявам факти. Вие си решавайте. 

Помните ли, лятото се говореше за глоби до 3000 лв. за плажуване върху дюни? Плажуване. А тези са минали отгоре с багер… Багер! Аз, ако им бях адвокат, щях да пледирам невменяемост, честно. 

Не мога да разбера, наистина не мога – откъде накъде дюните ще са частна собственост? При положение, че Законът е категоричен, че са публична държавна собственост. Държавна собственост!

Ами в такъв случай, започвам да си събирам пари, защото съм си харесал коридора пред лавката в Народното събрание и фоайето на Министерски съвет. Ще пробвам на изплащане да ги взема. 

Да си призная, радвам се, че бизнесменът Иван Нончев е решил да си купи имот на плажа, а не в квартал „Драгалевци“ например. Защото можеше да реши, че Витоша му пречи и кой знае…? Можеше да пробва да ни открие гледка към Перник. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
6374 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
ЗА ДА НЕ ИЗЧЕЗНЕМ ЗАВИНАГИ!

2019.01.16 | 06:34

10

Първото което трябва да последва в тази държава е отстраняването на Банкянският еничар от всички държавни постове както и веднага изгонване извън държавата на физкултурника двойният агент или се затриваме!

Непукист

2019.01.15 | 17:02

2

Какво ми пука за дюните и за какво да ми пука след като за последен път бях на море през 89г. и няма вариант да ходя на там въпреки, че от 78г. не съм спирал работа и имам три висши образования!

2019.01.15 | 22:49

9

Ти явно си гъзоглав след като не си прочел нищо между редовете!

2019.01.15 | 17:57

3

Може да имаш и повече висши обраования но със сигурност нищо не можеш да правиш,както се казва гъзорък си.

Владислав Кулев

2019.01.15 | 17:57

4

Хубаво четиво, но защо е анонимно??? Явно авторът се страхува! А това вече е страшно!!!

иван нончев

2019.01.15 | 21:35

8

Прав си брат... автора найстина е анонимен, този томов няма толковова ум да напише това...

Bettwäsche

2019.01.15 | 18:14

6

Автор:Александър Томов. Пише го по-долу под ляйковете...

asd

2019.01.15 | 18:10

5

Има име на автор. Виж най долу над рекламата

2019.01.15 | 21:32

7

Моите искрени поздравления!

Виждаш ли, колко добре се получава, като няма предварителна поръчка!

Кирил

2019.01.15 | 16:17

1

Не е измислица!

Добави коментар

Водещи новини