Патриарх Неофит се срещна с посланиците на арабските държави у нас

  • 15 януари 2019 15:38

  • 465
  • 0
Патриарх Неофит се срещна с посланиците на арабските държави у нас
©

За поредна година представителите на арабските дипломатически мисии у нас заедно посетиха Негово светейшество българския патриарх Неофит. Посланиците на Палестина, Йемен, Судан, Мароко, Алжир, Либия, Сирия, Ливан и представителят на посланика на Катар, както и представителят на посланика на Египет поздравиха патриарх Неофит за Рождество Христово и за настъпилата Нова 2019 година, съобщиха от Българската патриаршия.

Превърналата се в традиционна среща на дипломатите с предстоятеля на Българската православна църква е израз на уважение и добро отношение както към БПЦ, така и към България и българския народ. "Християните от Изтока са част от Изтока", е споделил Ахмед Ал Мадбух - посланик на Палестина и доайен на дипломатическия корпус у нас. Той е допълнил, че се надява инициативата да продължи и в бъдеще. Патриарх Неофит е благодарил за оказаната чест и е допълнил, че подобни инициативи съдействат за мирното съществуване и са толкова необходими в днешния свят. "Стараем се да бъдем в мир с всички хора. Неслучайно Изтокът е почитан и като богатство на духовния живот", е казал българският патриарх.

На срещата са присъствали също Мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на Светия синод, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия, и иконом Николай Георгиев - началник на Отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод.

От съветника на посолството на Египет у нас патриарх Неофит е получил поздравления от жителите на страната и от Коптската църква. Приемът е завършил с надеждата срещите да продължат и в следващите години, защото подобни инициативи са израз на желанието добрите взаимоотношения да се закрепват, посочват от БПЦ.

Последвайте канала на

Нора Виткова
465 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини