Вие, дюни мизерни

  • 15 януари 2019 07:15

  • 3030
  • 3
Вие, дюни мизерни
© новини архив

Писателят Емил Йотовски за "Новини.бг." по повод скандалното престъпно разораване на дюните край къмпинг Смокиня. Прокуратурата повдигна обвинения на двама българи - Иван Нончев и Манол Пазвантов, решили своеволно да унищожат защитена държавна собственост.

Вие, дюни мизерни. Какви сте вие та заставате на пътя на родната бизнес класа? Да препречвате гледката на отрудения елитарен буржоа?
Пясъци ли сте? Образувания ли?  
Някакви активисти пискат, че дюните се били образували за петстотин години.
Първо! Имат ли разрешение да се образувате и от кой? Нещо печат, постановление?
Или си се образуват където им падне върху частни имоти?
Че вие не зачитате правото на частната собственост, бе? Някой пази ли ви? Лобистко законче ли сте си спретнали? Що ли?
 Веднага да идват багерите! А багерите идват заедно с багеристите.
Багеристи ама с огромни сърца. Сърца като карбуратор за „Волга“. Без да им се казва сами разорават дюните срещу хилядарка. Като десантчици действат. Сами си издават заповедите и сами си ги изпълняват. Разбира се, всичко това е вярно до доказване, че нещо друго е вярно. Така е при нас.
Ако попитате защо са изравнили дюните през уикенда? Отговорът е прост. За да няма стрес, бе! Да не се терзаят хората. Ако е през работната седмица някой ще задава въпроси, може и нещо спонтанно да се получи, а през уикенда или през нощта си е най-антистресово. Докато се осъзнаеш и готово. Все едно вадиш зъб на второкласник.
Плюс това къде е казано че не може да има изравнени дюни. Дюни с нулева денивелация. Като състав те са същите като обикновените дюни, само че с по-дизайнерски контур. Нещо като дюна по Пикасо. Хората ще идват от цял свят да ги гледат защото това ще бъдат единствените гладки дюни. Уникат, разбирате ли.
Глобата за това произведение на изкуството била от 10 до 100 бона. Да кажем, че за първо провинение глобата ще е минимална.  Че то за сгазен човек на пешеходна пътека дават две години условно, за един пясък ли ще му се церемоним?
Потърпевшите ще си платят глобата. Ми че тази глоба е колкото едната силиконова цица с извинение? Що да не я платят?
А утре ще може и хотел да се вдигне. Нещо в типично български стил. Бетонно с фундамент. И луксозно - дограма със златен варак и ангели и лъвове по балюстрадите.
И чужденците ще идват да си поркат и да внасят пари в родната ни турист икономика.
Толкова за дюните. Ако на някой му е жал да си направи дюни в задния двор.
В тоя контекст да попитам дали се продава мястото в градинката до НДК, че имам едни парици и искам да си бодна едно бунгалце. Ще си пийвам питието, ще гледам залеза и ако нещо ми пречи на гледката ще повикам едно две багерчета да ми разчистят гледката през уикенда.
Дано сте ме разбрали правилно. Аз съм естет. И аз обичам дюните но предпочитам кюфтетата.
Наздраве!

Емил Йотовски

 

Последвайте канала на

3030 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Даа..

2019.01.17 | 10:06

3

Дюните са невероятно красиви...имах една позната от Япония, която ги съзерцаваше с часове. Та тя ми каза, че Япония е с много дълга крайбрежна ивица, но такива дюни нямат. Чувал съм, че опитни реставратори възтановяват почти унищожени произведения на изкуството, но да се възтанови това природно образование ми се струва невъзможно!

Миро

2019.01.16 | 07:18

2

При толкова чиновници в БГ морето ни се обезобразява ежедневно.
Това в съседни Гърция или Турция няма как да се случи

2019.01.15 | 21:30

1

Почти е смешно, но действително е плачевно и безвъзвратно!

Добави коментар

Водещи новини