Деница Николова и Фандъкова подписаха договор за изграждането на центрове за възрастни и хора с увреждания

  • 14 януари 2019 15:00

  • 551
  • 0
Деница Николова и Фандъкова подписаха договор за изграждането на центрове за възрастни и хора с увреждания
© МРРБ

В София стартира проект за изграждане на девет нови социални центъра за подкрепа и грижа за възрастни и хора с увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Проектът „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания” с бенефициент Столична се финансира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. с над 5 млн. лв., които са 100% безвъзмездна финансова помощ.

Договорът за изпълнение на проекта бе подписан от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Проектът предвижда строителство на нова подходяща и ефективна социална инфраструктура в 2 обекта, чрез което ще се създадат 9 нови социални услуги за пълнолетни лица с увреждания и възрастни хора.

Единият обект ще се намира в Княжево, в двора на Дома за пълнолетни лица с деменция.

Планира се в прилежащото пространство на дома да бъде изграден дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства. Вторият обект ще се реализира в „Подгумер“, Нови Искър, където в момента работят Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост и Защитено жилище за лица с психични разстройства. Там ще бъдат изградени нови шест центъра за грижа за лица с умствена изостаналост и два центъра за грижа за лица с психични разстройства. 

По проекта ще се осигури и необходимото оборудване и обзавеждане. Изградената нова материална база ще създаде подходяща инфраструктура, в която да се предоставят качествени социални услуги, предназначени за задоволяване на нуждите и потребностите на общо 160 лица с увреждания, които ще получат възможност за по-достоен и пълноценен живот.

Заместник-министър Деница Николова подчерта, че Столична община е извървяла нелек път, за да стигне до реализацията на проекта, който ще осигури подкрепа за хората с най-тежки и сериозни заболявания.

Тя напомни, че подобряването на социалните услуги за хората в неравностойно положение е било винаги сред приоритетите на българското правителство.

„В предишния програмен период МРРБ вложи над 153 млн. лв. чрез Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. в социални услуги в подкрепата на децата от домове за лишени от родителски грижи, като създадохме десетки центрове, в които те се отглеждат и възпитават в модерна и по-близка до семейната среда. Сега довършваме политиката за деинституционализация на децата в риск, като ще изведем всички от старите домовете и ги настаним в модерни центрове, както ще осигурим и адаптацията им в обществото в преходни и защитени жилища“, коментира зам.-министър Николова. 

В настоящия програмен период по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. са осигурени 45 млн. лв. безвъзмездни европейски средства и почти още толкова финансиране от националния бюджет за завършване на политиката по деинституционализация на децата и с почти аналогичен ресурс в подкрепа на възрастните, съобщи още Николова. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
551 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини