Изложба на пластики от дърво и сурвакарски маски е подредена в Перник

  • 11 януари 2019 08:58

  • 337
  • 0
Изложба на пластики от дърво и сурвакарски маски е подредена в Перник
© Булфото/архив

Изложба по повод предстоящия на 13 срещу 14 януари празник Сурова и 28-то издание на фестивала "Сурва" е представил дърворезбарят и пластик Кирил Щрапулин от радомирското село Друган, съобщи пресцентърът на областната администрация.

Експонатите, сред които пластики от дърво и сурвакарски маски, са подредени в зала "Атриум" с партньорството на областната администрация и читалище "Нови хоризонти 2009".

Експозицията е по време на подготовка на най-дългоочаквания и самобитен празник за цялата област - Сурова, е посочила областният управител Ирена Соколова. По думите й творецът е уловил магията на вековната традиция и я предава чрез езика на изкуството. Сурова е богатство, което влезе и в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство и ние сме горди, че нещо толкова ценно и автентично битува на нашата земя, е казала още Соколова.

Кирил Щрапулин е автор на църковни дърворезби и природни пластики. Занимава се с дърворезби като любител от 1976 г. Негово дело е църковният олтар в храм "Св. Възнесение Господне" в родното му село Друган.
Настоящата изложба в галерия "Атриум" ще бъде отворена за посещение до 30 януари.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
337 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини