Космонавтът Георги Иванов посети момче с мускулна атрофия

  • 11 януари 2019 08:28

  • 1719
  • 0
Космонавтът Георги Иванов посети момче с мускулна атрофия
© Фейсбук

Малкият Стефан Радойчев, който страда от спинална мускулна атрофия, се срещна с първия български космонавт Георги Иванов, пише в. "Телеграф".

Астронавтът му дошъл лично на гости, защото се трогнал от писмото на 9-годишното момче до него, в което питал какво е чувството да летиш в орбита. Макар да не може да ходи, момченцето на което поради административни неуредици беше отказано лечение в Румъния, се интересува живо от Космоса.

Космонавтът му донесъл подаръци, един от които е безценен - снимка с подписи - на него и партньора му в летенето - руснакът Николай Рукавишников. "Стефане, има само 3 броя от тази снимка с подписите. Досега я пазих за себе си, сега е твоя. Пази я!", казал му Иванов. Очи в очи си говорили за полета му в орбита. На сбогуване се разделят с обещанието, че Стефан ще продължи да набляга на математиката, защото науката за Космоса има нужда от млади хора.

За Стефан има и още добри новини. Министерството на здравеопазването стартира процедура за включването на Спиналната мускулна атрофия (СМА) в списъка на редките заболявания, за да може Националната здравноосигурителна каса да реимбурсира лечението на заболяването с лекарствения продукт Nusinersen. Освен това здравното министерство ще изиска отговор от Румъния защо  е отказала лечение на малкия Стефан, въпреки че е имало необходимия формуляр S2 от България.

Последвайте канала на

Novini.bg
1719 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини