Ген. Шивиков пред „Новини.бг.”: А защо не използваме читалищата за приобщаване на циганите?

Ген. Шивиков пред „Новини.бг.”: А защо не използваме читалищата за приобщаване на циганите? новини архив

Бригаден генерал Димитър Шивиков е офицер от БА с дългогодишен стаж като ръководител. Бил е национален комендир на нашия контингент във войната в Афганистан. Ръководил е и 4-ти пехотен батальон в Ирак. Командвал е и 61-ва Стрямска механизирана бригада. Ген. Шивиков е един от най-уважаваните наши военни, въпреки че някои не му спестиха унижения преди време, от които той излезе с чест и достойнство и бе категорично оправдан от българския съд. Той остро реагира по повод на жестокия побой, нанесен от двама цигани на ефрейтор преди дни във Войводиново.

- Ген. Шивиков, какъв е вашият прочит на трагедията, която сполетя ваш колега във Войводиново, който бе жестоко пребит от двама цигани?

- Това е един тежък битов инцидент, който силно отекна в обществото ни. Причината за  този силен обществен резонанс я виждам в това, че нормалните хора са доведени в състояние ежедневно да се борят за своето оцеляване. Освен с прехраната си, те имат сериозни проблеми със своята сигурност. Не трябва да се вменява колективна вина на целия цигански етнос, но голяма част от тях се чувстват недосегаеми и за тях законите не важат. Това е само едната част от проблема. Истината е, че нашите политици, без разлика на партийна принадлежност, през целия преход се възползваха от тези хора като електорални единици за чисто користни партийни интереси. Решаването на проблемите изисква широко обществено обсъждане, набелязване на необходимите мерки и накрая воля за безкомпромисно прилагане на същите.

- Мнозина се питат защо пребитият не се е съпротивлявал? Какви трябва да са наказанията, когато лумпени посягат на военни, полицаи, охранители, съдии и защо разните НПО-та не защитават човешките права и на тези хора, а само на осъдени престъпници и обвиняеми, заради лошите условия в затворите и килиите?
 
- Колегата не е очаквал, че ще бъде нападнат в гръб. Такъв тип лица действат първично, с настървение и ожесточено. За щастие на мястото на инцидента са се появили една смела пенсионерка и семейство, които са успели да повикат полиция, а с присъствието са респектирали извършителите на побоя. Ако ефрейтор Димов не е бил изненадан, резултатът със сигурност нямаше да бъде в полза на циганите. Законът за отбраната и въоръжените сили посочва, че военнослужещите се  ползват  от  защитата  на  държавата  при изпълнението на служебните им задължения и че защитата  на  достойнството  и  честта  на  военнослужещия е  задължение  на държавните  органи  и  на  длъжностните  лица  на  територията  на  Република  България  и извън нея. В този смисъл това е агресия срещу държавните устои. Не съм запознат с нормативната база относно статута на колегите полицаи, но съм убеден, че е същото. Моето убеждение е, че тези НПО-та са с изключително влияние върху обществения живот на страната, но с отрицателен знак. Да, те са съставна част на гражданското общество, но с деградивно влияние. Причината е, че те не са независими, а силно зависими от източниците на финансиране. Учудващо е, че до момента не съм прочел или чул тяхно становище, освен на едно, което е подало жалба срещу министъра на отбраната, че едва ли не е обидил жестоко цял един етнос. Чест му прави на министъра, че казва нещата с истинските им имена.  Аз имам чувството, че лицата, които представляват тези НПО, не са български граждани.

- Откъде е това чувство за безнаказаност сред някои роми, според вас? Статистиката сочи, че нападенията на цигани над българи, над немощни възрастни хора по селата, не намаляват през последните години, напротив – увеличават се.

- Основната причина е, че политиците се възползват от гласовете на тези хора при изборните машинации и в замяна на това си затварят очите за незаконните им действия в голямата част от тях. Това е хранителната среда и те заживяват с чувството на безнаказаност. Да,  статистиката е безпардонна в огромният си процент, извършителите са цигани.

- Проблемът в гетата има ли рационално решение – питам ви като дългогодишен ръководител, който е доказвал във времето, че умее да взема решения?

- Всеки проблем има своето решение. Споменах вече, че трябва да се започне с истинска широка обществена дискусия. Като задължително условие е да се привлекат онези представители от малцинствените групи, които са образовани, с реализация в професионален план, а не някакви си "барони, царе и подобни благородници". Те са част от проблема, защото живеят на гърба на своите събратя. След това - воля за прилагане на взетите решения от всички страни.

- Кои са първите стъпки, които държавата трябва да направи незабавно, за да осигури онази обществена сигурност, за която хората искат и справедливо роптаят, че я няма?

- Накратко отговорът е да се приложат всички законови мерки и контрол от органите на властта. Мерки, които изискват по - дълги времеви параметри, могат да бъдат като: получаването на социалните помощи да е обвързано с полагане на общественополезен труд в комуналните дейности на населеното място; посещение с непрекъснат контрол на училище от децата; задължителен образователен ценз при гласуване; задължително владеене на български език; наказателна отговорност за непълнолетни родилки; задължително хигиенизиране на гетата; делегиране на права на самоуправление в общностите; прекратяване на помощите при отказ от предложена работа и редица подобни мерки.

- Каква може да е ролята на гражданските организации за повишаване на културата на бита в махалите, къде, знайно е, че в повечето случаи,тя отсъства?

-  Огромна роля биха имали тези организации. Пак повтарям - ключът е в механизма на финансиране. Трябва да има държавен контрол, а там където няма чуждо финансиране държавата да се намеси. Под формата на различни образователни програми да се приобщават към нормалните общочовешки ценности. Съвместни културно-просветни дейности. Българското читалище е уникално в своята същност, да му вдъхнем нов живот в приобщаването на циганите.

 

 

 

Спорт

Коментари

 1. 2019.01.13 | 09:48

  какви читалища какви пет лева има си училища за тази работа в които трябва да ходят задължително ако трябва и принудително

 2. 2019.01.12 | 20:48

  Всеки град , да се организират комитети . В по-големите повече. Ще държим връзка и една сутрин ще избухнем , като едно и ще ги унищожим . Властити няма , да могат , да реагират

 3. 2019.01.12 | 15:38

  Всеки месец придобивам повече от 32000 до 34000 долара. Продължих да се подготвям за други хора, които ми разкриват колко пари могат да спечелят в интернет, така че аз избрах да го изследвам. Всичко казано, всичко е валидно и напълно ме преобрази.

  Направи го.....>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m

  1. 2019.01.12 | 15:59

   Пари се изкарват с труд,работа. Придобити звучи многозначително,може с кражба и така на татък.

  2. 2019.01.12 | 15:55

   Ало измамник ли си?

 4. 2019.01.12 | 15:53

  НЕГРАМОТНИТЕ СА ИСТИНСКИЯТ ПРОБЛЕМ.
  БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТ ЦВЕТЪТ НА КОЖАТА.
  НИКОЙ НЕ СИ ИЗБИРА РОДИТЕЛИТЕ.
  БОРБА С НЕГРАМОТНОСТТА.

 5. 2019.01.12 | 08:26

  Е това е. Боя оправя всичко. Вече армията се мазни на циганите. Щом са такива биячи що не ги назначите за барети бе.

 6. 2019.01.10 | 22:10

  казарма трябва , вземи го мангала 2 години дай му една кирка и лопата и един канал да копае цял ден и като не си изпълни нормата бой.

  1. 2019.01.11 | 23:23

   Ние сме си добре, вас да превъзпитат. Джендъри, които не сте ходили в казарма и не сте се клели в знамето за нищо не ставате. По мое време тези мангасарян не напускаха катуна след 20ч.

  2. 2019.01.11 | 11:24

   ВАС ТРЯБВА ДА ВИ ПЕЕВЪЗПИТАТ

 7. 2019.01.11 | 20:35

  докато българите говорят/лаладжии/, циганите действат.

 8. 2019.01.11 | 11:43

  Защото някой трябва да мисли и предлага идеи в тази държава,не бива да стоим като непокиси и да чакаме всичко да се оправи от някъде си,няма такива правила .Хората са тези които движат процесите.

 9. 2019.01.11 | 10:57

  Вчера вечерта по една от телевизиите една нахална циганка се самоопредели като БЪЛГАРКА, само защото е родена в България!ВНИМАНИЕ БЪЛГАРИ!!!!!!!!! Това е един от начините да се подмени държавоопределящия ЕТНОС ! Това не са го измислили нашите цигани, а някой от тъй наречените ни партньори от запад!

 10. 2019.01.11 | 10:03

  Генерала си е кадър на БСП , но тъй-като беше изхвърлен от листата на съмишлениците си на предишните избори сега се опитва да се хареса на всички. А тези всички преди време му спретнаха комплота за да го отстранят от пътя си....Шо се отнася до читалищата...те ,ако ги има все още, са толкова атрофирали че само някакви мижави бюджети на общините едва ги удържат...а хора които не могат да четат и пишат никога няма да прочетат книга,да посетят театър,кино .... на таквиз им дай чалга,пиячка и простотия на воля....

 1. 1
 2. 2
 3. 3

Напиши коментар

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?