Очакват се много нови участници на 16-ия фестивал "Симитлия - Древната земя на кукерите"

  • 10 януари 2019 08:20

  • 505
  • 0
Очакват се много нови участници на 16-ия фестивал "Симитлия - Древната земя на кукерите"
© Булфото/архив

Познати и много нови участници се очаква да дефилират на на градския стадион "Септември" в Симитли на 12 януари по време на традиционния фестивал на кукерските и маскарадните игри "Симитлия - Древната земя на кукерите". Това съобщиха организаторите от община Симитли.

Тази година е 16-ото поред издание на атрактивното събитие. Всяка година е голям броят на групите и участниците. Миналата година те са били около 6000. И сега очакванията са да не по-малко.

Многохилядна е и публиката, която те събират, припомнят домакините. Носители на кукерската традиция отблизо и далеч показват разкошни костюми, интересни персонажи и маски, актуални сюжети. Втората събота на януари е денят за традицията. 

Тази година 30 групи ще направят пъстро дефилето. Отново ще гонят злите сили кукерите "Джамал" от село Габра, община Елин Пелин, кукерските групи от ямболските села Победа и Калчево. Публиката ще зарадват и познатите вече сурвакарски и кукерски групи от Земен, от селата Турия и Осетеново на община Павел баня, кюстендилските села Ябълково и Жабокрът, разложкото Бачево, кукери от Перник, станчинари от Петрич, сурвакари от Благоевград... Осем са групите от община Симитли. От чужбина пристигат македонски кукери от Велес и от Делчевско. 

Фестивалът се организира с одобрението на Министерството на културата и е под патронажа на кмета на община Симитли Апостол Апостолов. Той е основен инициатор за създаването и е с голям принос за утвърждаването на събитието през годините.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
505 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини