Роми от Ботунец искат справедливост за смъртта на задушилото се дете

  • 10 януари 2019 07:58

  • 6197
  • 13
Роми от Ботунец искат справедливост за смъртта на задушилото се дете
© БТВ

На протест се вдигнаха близки и роднини на 11-годишния Йордан от столичния квартал „Ботунец”, който вчера почина след задавяне с пионка за настолна игра. Близките твърдят, че момчето е умряло след 45-минутно чакане на линейка в центъра на „Спешна помощ”, където не е имало възможност да бъде спасен животът му, предава БТВ.

„Това за мен не е спешен център – това е морга! Когато и да дойдем тук, няма доктор”, заяви една от лелите на детето, представила се като Мария.

Според ромите вътре не е имало нито кислородни бутилки, нито друго животоспасяващо оборудване. А единственото медицинско лице била сестра, на която това бил първи работен ден. Близките твърдят, че първата дошла линейка е била без кислород и се наложило да идва втори екип от София.

Бабата на Йордан – Василка, посочи, че е имало и други случаи, в които деца в тежко състояние не са получавали нужната грижа. Един от недоволните даже обяви, че в квартала е имало и други смъртни случаи.

Семейството ще си търси правата в съда.

Говорителят на „Спешна помощ” Катя Сунгарска посочи, че 6 минути след първия сигнал за Йордан жена, представила се за негова леля, е отказала медицинския екип с мотива, че семейството ще кара детето до медицинско заведение. И двете лели на момчето са категорични, че не са отказвали линейката, но Сунгарска посочи, че има записи на разговорите.

Тя подчерта, че във филиала на „Спешна помощ” в „Ботунец” има кислородни бутилки, но няма лекари и стационар: „Ние там нямаме отговорност да посрещаме болни”.

„За нас остава загадка защо влизат в нашия филиал, а не в съседния вход, където са лекарите”, отбеляза Катя Сунгарска. По думите й когато станало ясно, че все пак има нужда от медицински екип, той е тръгнал към Йордан със 140 км/ч, но вече е било късно.

Последвайте канала на

Novini.bg
6197 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2019.01.14 | 09:19

13

А като знаете,че няма да Ви помогнат защо не сте реагирали адекватно и да сте го закарали в по голяма Болница,в Ботунец е поликлиника

Химлер

2019.01.10 | 08:54

3

Един паразит по-малко.

Мария

2019.01.10 | 18:18

12

Мамицата ти неграмотна!!!!

2019.01.10 | 08:27

2

Търсели справедливост. Справедливо ще е всички цигани да чукате камъни в някоя мина, защото за друго не ставате.Нагли и глупави до безобразие.

Мария

2019.01.10 | 18:16

11

За толкова неща ставаме че вършим и вашата работа,защото вас ви мързи.Използвате циганите до безобразие и после са ви виновни за нещо.Засрамете се бе хора,засрамете се!!!!

На сапун и веро

2019.01.10 | 11:03

5

Да го духат мангалите. Всичките да умиргат, да им серем на гробовете на мършите мръсни.

Мария

2019.01.10 | 18:14

10

Явно ти си мърша щом можеш да мислиш такива работи!!!Ако седнеш и се замислиш ще осъзнаеш колко долен човек си и как нямаш грам съвест!!

правда

2019.01.10 | 11:17

6

Стига са искали,само да попитам дали си плащат осигуровки и,защо ходят само в бърза помощ...........е,ясно защо,нали.........иначе жалко за детето,но вината е само тяхна и да им тежи на съвестта,ако изобщо имат такава

Мария

2019.01.10 | 18:11

9

Да повечето си плащаме всичко което трябва но се показват само неграмотните,те са по интересни.Всичко е с цел

Мария

2019.01.10 | 18:07

8

Как не ви и срам да пишете такива грозни коментари???Имате ли сърце??Но не явно нямате.И също така сте много прости защото не разбирате че политиците няма да позволят ромите да се интегрират поради политичиските им причини който са да гълтат от бюджета.А за дететцето мога да кажа че е много жалко,това е един неиздоживян живот и всеки който каже обратното не е човешко същество а чудовище.Засрамете се долни хора такива и бъдете по съпричастни.Заради такива животни като вас държавата ни е в такова положение а не заради ромите.Само ЗАРАДИ ВАС И ПОЛИТИЦИТЕ!!!!!

За мене няма наця всички сме хора ...

2019.01.10 | 15:51

7

Само не мога да разбера... !??? От тия ваши обиди... Няма ли да ви тежи на савеста!? Нямате ли страх от Бога!? Има ли значение какви сме Роми. Българи. китайци.И т.н Не сме ли всички хора децата нямат ли една душа ... Понякога ... Не мога да разбера какви лош Народ сте ... Цигани все Цигани ... Но всички Цигани са Еднакви Както И българи... Има и лоши Българи .. Като вас непременно... Има и такива с Душа .. Разбират .. Болката .. Че дори когато си Отиде едно Дете, не зависи дали е Циганче или Българче .. Всички родители имат, страдаща се болка ... И само те знаят каква Ееее.... Имайте малко сърце бе хора, тук става въпрос за човешки живот .. А не за наця .. Както вия гледате на това ... Жалко много жалко .... ЗАЩОТО ако утре се случи на вашите деца, и вия ще си търсите правата... Не си мислете че не си плащаме и че вия ни плащате всички, работим и си плащаме нали затова ни се одържат.. Постоясно пари от заплата... Всеки от някого кърде И това е Държана ни ...

НОЙ

2019.01.10 | 10:58

4

за какво плащат ???И какво искат да получат ???

Ку.рю

2019.01.10 | 08:19

1

Пак ли гнусни мангали бе, пак ли търсят "справедливост"? Абе Хитлер за вас бе, мамицата ви!

Добави коментар

Водещи новини