Огромна бедрена кост от праисторическо животно впечатлява гостите на музея в Плевен

  • 08 януари 2019 13:09

  • 465
  • 0
Огромна бедрена кост от праисторическо животно впечатлява гостите на музея в Плевен
© rim-pleven

Огромна бедрена кост от праисторическо животно, живяло преди 2,5-4 милиона години, впечатлява гостите на музея в Плевен. Животното е прародител на съвременните слонове, каза Румянка Балева - ръководител на отдел "Природа" в Регионалния исторически музей в областния град.

Костта на така наречения архидискодонт свидетелства, че животното е достигало височина от 2,5 метра до 4 метра, поясни тя. По-древни експонати от него, експонати на музея, са прародители от преди 200-250 милиона години на съвременните мекотели, от които са показани вкаменелости. Рядък експонат е открит в парка "Кайлъка" - предшественик на съвременните охлюви, каза Балева.

Палеонтоложката колекция на музея в Плевен включва близо 300 експоната от вкаменелости от животни. Най-богато е представен периодът от преди 16 милиона години, когато разливите на Баденското море са достигали част от Дунавската равнина и територията, където е разположен днешния Плевен. В това море са живеели разнообразни миди, охлюви, морски таралежи, единични и колониални корали. Вкаменени останки от тях са подредени в плевенския музей.

При нас често идват посетители, които искат да видят динозавър, каза Балева. Ние нямаме такъв, но разполагаме с богата колекция от вкаменелости на животни, обитавали през дълбока древност нашите земи, коментира тя.

По думите й интересни образци са зъбите на мастодонт - животно от веригата на древните слонове, челюст на пещерна мечка, зъби от акула, отпечатък от риба, плувала в морето, което е било на територията на Северна България.

Последвайте канала на

Нора Виткова
465 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини