Спешно оскотяване е кражбата на линейка!

Спешно оскотяване е кражбата на линейка! булфото/архив/

63-годишен откраднал линейка и си джиткал с нея над 1 час, после го заловили. Това се случва в периода на „мръсните дни” в Кърджалийско. След като по средата на декември от ЕК ни зарадваха, че ще ни дарят със 71 млн.евро, за да си купим линейки, защото са кът и постоянно ревем, че парите не ни достигат за реформиране на т.нар. „Спешна помощ”. Тя разполага с близо 651 линейки в цялата страна.

Не зная колко трябва да си оскотял или кьоркютук пиян, за да откраднеш линейка. С ясното съзнание, че има дефицит на тези автомобили и недай Бог да възникне потребност от тях точно по това време, когато някойси е решил да се забавлява по този, меко казано, странен начин.  

Кражби на линейки е имало и преди, но това едва ли е утешаващ факт. Грабят такива автомобили както от общински и държавни, така и от частни лечебни заведения. Случвало се е в София, в Пловдив и др.селища. И това само доказва, че абсрдите и ненормалностите по нашите земи се множат в геометрична прогресия.

Интересно какво ли, освен извратеното мислене, привлича крадците да посягат точно на линейки, повечето от които са вехто производство и със старо оборудване? Според един доклад на Сметната палата, последните 159 са били купени през 2009 г. Най-голям е бил броят на автомобилите, произведени преди 2007 г. – от 245 през 2010 г. той намалява на 137 към 30 юни 2014 г. след бракуването на негодните за експлоатация автомобили. Доскоро в цялата система е имало само шест линейки, произведени в периода след 2010 г. и чак преди три години са били купени 56 нови линейки.

Точно по тези и други подобни причини на 12 декември м.г. Европейската комисия съобщи, че отпуска на България 71 милиона евро от фондовете за сближаване. Средствата ще бъдат използвани за преоборудване на всичките 237 звена на спешната помощ в България и съфинансира купуването на 400 нови линейки, снабдени със съвременни средства за връзка и животоспасяващо оборудване.

Дано крадците не знаят за тази новост, че хептен ще оставят болни, немощни и нуждаещи се без възможност да им се помогне! И без това в този сектор има остър недостиг от желаещи да работят, поради ниското заплащане и лошите условия. Един от най-добрите наши документални филми „Последната линейка на София” разказва за проблемите в спешната ни помощ. Филмът, показващ мизерията в сектора, бе награден на кинофестивала в Кан през 2012 година. Успяхме, ако не с друго, то с дивотията си да удивим чужденците, а още не сме им показали и кражбите на линейки.

Мислех си, че само катафалки още не са отмъквали. Докато не видях, че не е така – вече и на колите за превоз на мъртвите посягат. Дори някакъв перверзник задигнал катафалка с трупа в нея!

Какво следва? Не знам. Има ли дъно? Очевидно няма... .

Спорт

Коментари

Напиши коментар

Водещи новини

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?