Пловдив и Матера отбелязват 2019 г. като европейски столици на културата

  • 07 януари 2019 12:09

  • 415
  • 0
Пловдив и Матера отбелязват 2019 г. като европейски столици на културата
© община Пловдив

С богато културно и историческо наследство и поглед към бъдещето Пловдив и италианският град Матера отбелязват 2019 г. като европейски столици на културата, съобщи пресцентърът на Европейския парламент /ЕП/.

Пресцентърът уточнява, че Пловдив е първият български град, определен за европейска столица на културата. В рамките на 2019 г. са планирани над 300 проекти и почти 500 събития в различни точки на града. Евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП) очаква над два милиона души да посетят Пловдив през годината.

Мотото на програмата на Пловдив за 2019 г. е "Заедно", информира преслужбата на ЕП.

Програмата включва четири тематични платформи. Първата от тях е посветена на интеграцията на етноси и малцинства и ще премине под надслов "Сливане". Втората предвижда проекти за преосмисляне и съживяване на забравени градски пространства, обединени под мотото - "Трансформиране". Третата платформа е "Възраждане" и е посветена на вдъхването на нов живот на историческото наследство и разширяването досега с културата. Последната платформа - "Релаксиране" обединява усилията за насърчаване устойчивия и екологичен начин на живот.

Матера е град с 60 000 жители в южна Италия. Той е известен с историческите си каменни жилища, определени за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Последвайте канала на

Novini.bg
415 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини