България почете 171 години от рождението на Ботев (снимки)

  • 06 януари 2019 13:03

  • 734
  • 4
България почете 171 години от рождението на Ботев (снимки)
© Булфото

Десетки врачани участваха в тържественото отбелязване на 171-вата годишнина от рождението на великия поет и революционер Христо Ботев на централния площад във Враца, носещ неговото име.

Почетен караул на военно формирование 54 990 в града отдаде военни почести пред паметника на поета-революционер. "На днешния студен януарски ден всички ние - гордите наследници на Ботев, сме призвани да направим онази малка и важна крачка, която да напомня на нас и на децата ни, че тук е загинал един от най-великите българи", каза в словото си кметът на Враца Калин Каменов. Той допълни, че не е случайно, че на Богоявление отбелязване рождения ден на Ботев, който ни повежда към свободата. "Трябва да помним и да не забравяме, че сме негови потомци и когато го направим, няма да има трудност, която да ни спре", подчерта Кален Каменов.

Пред паметника на Христо Ботев прозвучаха негови стихове в изпълнение на Филип Филипов, а ученикът Християн Христов от средното училище във Враца, носещо името на поета-революционер, говори за живота и делото му. Пред 12-метровата фигура на Войводата бяха поднесени венци и цветя в знак на почит и признателност. 

В края на тържеството Врачанският митрополит Григорий освети за Богоявление знамето на военния гарнизон във Враца.

Деца в Добрич посветиха свои стихове и есета на рождения ден на Христо Ботев. "Никой няма да погуби вярата на Ботев. Ботевата вяра ще лети", прозвучаха детски гласове на паметника на поета в двора на училище "Христо Ботев", където се състоя общоградското честване на 171-ата годишнина от рождението на революционера. "Ботев беше много силен човек. Той коленичи пред своята родина!", казаха младите автори от училищния клуб "Таланти".

Ботев има привилегията - с цената на саможертвата, да вярваме на всяка негова дума. Всепризната е неговата дарба да прониква в миналото, без да го е преживявал, и да прозира в бъдещето, заяви в словото на тържеството учителката по литература Дима Костова.

Представители на общината, общински съветници, ученици, родители, граждани положиха венци и цветя на паметника на героя.

С общоградско тържество, организирано от общинската администрация в Разград бе отбелязана 171-та годишнина от рождението на Христо Ботев. Да почетат паметта на поета-революционер пред паметника му в Градския парк бяха ръководствата на общината и областната администрация, представители на институции, граждани. Слово за живота, делото и творчеството на Ботев произнесе уредникът в Регионалния исторически музей Иво Стоянов.

Под звуците на Градския духов оркестър пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя от кмета д-р Валентин Василев, областния управител Гюнай Хюсмен, председателя на Общинския съвет Надежда Радославова, народни представители, представители на политически организации, признателни граждани.

Във Варна тържествата продължиха с общоградско шествие до паметника на Христо Ботев на Алеята на възрожденците в Морската градина, където бяха положени венци и цветя с военен ритуал послучай 171-а годишнина от рождението на великия българин.

Организатори на инициативите за почитане на Богоявление бяха община Варна, Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

С митинг поклонение и поднасяне на "Гирлянд на славата" в Калофер бе отбелязана 171-та годишнина от рождението на поета-революционер Христо Ботев. Поклонението започна с военен ритуал и поднасяне на цветя пред паметника на великия българин и на майка му Иванка в Национален музей "Христо Ботев".

"171-на години от рождението на революционера и гениален поет Христо Ботев отбелязва днес не само родният му Калофер, но и всички българи по света и цяла България. В нейно име той даде най-свидното, своя млад живот, едва на 28 години". С тези думи започна тържественото си слово вицепрезидентът на България Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. По думите й често трябва да препрочитаме написаното от гениалния български поет и да видим, че в думите му любовта към народа, към българщината трябва да е осъзнато четиво от всички нас и днес в България. Във всеки един ден ние трябва да четем заветите му, които повеляват: няма място полуистината, полувярата, полусвободата и слепците с очи. Нямат място лъжеидеалите и лъжегероите. Трябва ни истината и смелостта да застанем пред проблемите, да ги решаваме в полза на народа, който ни е избрал. Това е верюто, което ни крепи толкова много години и което трябва да предадем на децата. Ботев казваше, че малките хора правят големите дела, ние трябва да живеем със самочувствието, че в нашите жили тече тази кръв, и ние стъпваме по тази земя върху, която той падна на колене, остави костите си и записа завинаги името си в историята, посочи Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Тя добави още, че е сигурна, че паметта на Ботев днес се чества и в бесарабското селце Задунаевка, където той е учителствал някога, и че днес пред неговият бюст там има не по-малко цветя и венци, защото там са българи, които пазят родовата си памет два века, почитат героите и тяхната памет.

Преди 171 на Рождество, в Калофер се роди един велик човек Христо Ботев. Изгря като звезда на небосклона и бързо изгоря. Но не изгоря напразно, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов. и продължи, защото в неговия бурен живот той успя да напише стихове, които никой след него на успя. Той успя да превърне поробените българи в юнаци, готови да жертват живота си за свободата на България. Той беше войвода и загина като такъв. Ботев не само написа платформата на национално освободителното движение, но и я доказа със своята саможертва, посочи Кабаиванов. Според него Ботев е личността, която направи възможно духовното обединение на всички българи в Мизия, Тракия и Македония, в родината и извън нея. Направи възможно ние и днес в това бурно и сложно време да го търсим, да четем поезията и прозата му, за да се зареждаме с тази енергия, която ние е необходима за да оцелеем като народ, да се чувстваме горди, че сме българи.

На мемориалния комплекс "Христо Ботев" в Калофер бе положен "Гирлянд на славата". В митинг-поклонението участваха още вицепремиерът Мариана Николова, народни представители, зам.-областният управител на област Пловдив, командирът 61-ва Стрямска механизирана бригада, представители на местната и държавна власт, общественици и много граждани.

Благоевградската общественост и гости на града отдадоха днес синовна почит към паметта и безсмъртното дело на бележития български поет и революционер Христо Ботев. По повод 171-та годишнина от неговото рождение се състоя възпоменателно честване пред неговия бюст-паметник на площад "Народни будители".

Седмокласници от 11-ото основно училище "Христо Ботев" припомниха най-важните моменти от биографията и революционното дело на своя патрон. Прозвучаха и някои от най-популярните Ботеви стихотворения.

Цветя на признателност пред монумента поднесоха и се поклониха пред паметта на великия българин заместник-кметът на Благоевградска община инж. Емилия Тунтева, народният представител Даниела Савеклиева, заместник-областният управител Иван Стоянов, представители на военно формирование 26 400, на политически партии и обществени организации, на културни институции, граждани.

С общоградски тържествен ритуал в Стара Загора днес бе отбелязана 171 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев с полагане на венци и цветя пред паметниците на Ботев и Хаджи Димитър, в парк "Митрополит Методий Кусев", съобщиха от пресцентъра на общината.

С тържествено възпоменателно честване Пловдив отбеляза 171-та годишнина от рождението на Христо Ботев. Пловдивчани почетоха паметта на поета-революционер пред едноименния паметник в Цар Симеоновата градина. На днешния ден се навършват 171 години от рождението на една от най-значимите личности в българската история - поета, писателя, журналиста и революционера Христо Ботев. Гениален поет, изключителен писател, ненадминат публицист, непримирим и недостижим хъш и бунтовник с тези думи започна словото си директорът на Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив Димитър Минев. За краткия си и неспокоен живот Ботев е избрал доброволно и с ясно съзнание саможертвата в името на жадуваната от всички свобода. Димитър Минев добави, че Ботев остава както в учебниците, така и в ума на българина досега повече от век и половина по-късно.  На церемонията присъстваха представители на местната власт, на политически и обществени организации, бриг.генерал Явор Матеев - командир на Пловдивския гарнизон,ветерани, творчески гилдии и граждани. Под звуците на военна духова музика пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина бяха поднесени венци и цветя от десетки обществени личности и организации.
 

"Преди 171 години в Калофер се ражда един от титаните на революционната борба. Двама са най-големите герои в нашето историческо минало, двама са титаните на революционната борба - Васил Левски и Христо Ботев. Огненото слово на Ботев буди към непримиримост, към жажда за свобода. "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" - тези думи продължават да вдъхновяват българския народ, те са символ за промяна на робството, за негодувание срещу потисничеството. Тази непреклонна вяра, непоколебим дух и непримиримост към несправедливостта трябва и днес да ни води", каза зам.-кметът Иванка Сотирова. "Нека отново да се заредим с онази вяра, която да ни съпътства, с онази непоколебимост и непримиримост към несгодите и несправедливостта", призова още тя.

Венци на признателност пред паметника на Ботев бяха поднесени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, областен управител, Втора механизирана бригада. Цветя положиха и представители на политически партии, обществени организации, много граждани. В ритуала участваха Военният духов оркестър, знаменна група и почетна рота от Втора механизирана бригада.

 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
734 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Иван

2019.01.06 | 15:54

4

ПОКЛОН

2019.01.06 | 13:19

3

„Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!” Христо Ботев

2019.01.06 | 13:18

2

„Послушайте, братя Българе, русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част.” Христо Ботев

2019.01.06 | 13:18

1

Защо Ботев видя българските русофили като фекалии от дръгливото магаре Русия?

Добави коментар

Водещи новини