Хижар: Пандемията нощно ходене по планините продължава

  • 04 януари 2019 08:59

  • 13420
  • 18
Хижар: Пандемията нощно ходене по планините продължава
©

Хората, стопанисващи заслона на Витоша, пред който измръзна човек, ще бъдат уволнени. „Ще предложа смяна на управляващите на този обект. Българският туристически съюз има правилник за хижнта дейност, в него е записано че всички високопланински хижи трябва да осигуряват 24 часа подслон и храна на всички туристи”, заяви представител на Българския туристически съюз пред БТВ.

„Пандемията нощно ходене по планините продължава, два дни преди това тези хора бяха предупредени, че няма да работи заслона. Не мога да се съобразявам с всеки, който му е хрумнало да ходи нощем по планините, всеки си носи отговорност за себе си. Не знаехме че е измръзнал човека, когато разбрахме го пуснахме”, обясни управителят на заслон Черни връх – Чавдар Ефтимов.

За ситуацията разказа Димитър Кенаров във Фейсбук. По думите му след опит да изкачи Черни връх в новогодишната нощ мъж едва не умира от измръзване, след като му отказват достъп до заслона в планината. Той и неговите приятели са посрещнати враждебно. От поста му става ясно, че младежът е бил гол до кръста, по шорти и с маратонки. "...на около триста метра от Черни връх видяхме зад нас бързо да се приближава още една човекоподобна светулка, която след няколко минути започна да излиза от мрака и да се превръща в силуета на самия Кирил. Първоначалните ни радостни викове и непринудена възхита постепенно обаче потънаха в странна тишина, когато той най-накрая се изравни с нас: напълно гол до кръста, по шорти и с маратонки, с лека раница на гърба, космите на брадата и тялото му побелели от скреж, той подтичваше леко нагоре с някаква неистова, неземна, почти божествена концентрация. Никой не можеше да повярва на очите си. Все едни виждахме дух или някакво приказно създание", пише Кенаров.

„Единственият начин, по който ги накархме да отворят вратата беше след като бяхме извикали планинската спасителна служба – аз им казах по телефона – моля ви, обадете се на тези хора и ги накарайте да отворят вратата”, разказва приятел на измръзналия Кирил. "Вкарах човека вътре, но му бяха крещяли – беше в далечния край на стаята далече от печка, без да му предложат една чаша чай, споделя туристът. "Хипотермията не е като да си ударите пръста, един час по – късно можеше този човек да не е в съзнание", отбелязва още той.

Пълният разказ на потърпевшите без редакторска намеса, вижте тук:

Последвайте канала на

Мая Йорданова
13420 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
с-в (пенсионер)

2019.01.05 | 13:48

18

Все пак героят е бил С МАРАТОНКИ, а НЕ по ДЖАПАНКИ...

ime

2019.01.04 | 11:25

12

Мръсна. нагла, долна отрепка. Не го е страм. Бащиния му е. Вижте каква злоба имат тези изроди. Не дават дори и дума да каже човека. И пред камерата го засичат. Какви спандър-мени бе ждендър "мен". Кой какъв се прави и какво вас ви интерсува. Болен мозък.
Как ще знаеш че е измръзнал като дори не си отворил да провериш. Провери пък после говори путьо.

Хората са излезли в гората. За каква наглост говориш. Никой не ти е дошъл у дома.
Ти както кур0 ми търсиш там да си правиш частно парти на място където нямаш право да го затваряш по договор и по закон???
Е аз ако бях дирекно влизах и първия където ми падне в рачичките тежко му. Не бих чакал никой. Не му га набутах тази гадна долна мутра в печката пък на. Положението е на живот или смърт. Без да мисля го прам. Изроди мръсни. Мършии!!!

Един

2019.01.05 | 06:09

17

хората са предупредени ,че хижата няма да работи в тази нощ и да не пътуват ,ако нямаше никой пак ли хижаря виновен

Гошо

2019.01.05 | 05:31

16

Защо се ходи нощем по баирите , защо като се дрогират и напият някой "мъже"тръгват полуголи през нощта по баирите? То не беше хеликоптери ,войска ,кучета ,планински спасители при спасителни акции на такива самонадеяни "геройски" походи . Да , задължение е да не се оставя турист без подслон в планината , АМА през нощта , полугол , без ЕКИПИРОВКА И ХРАНА /а често пияни и "пасли"тревица/ кой смее да ги пусне в хижата такива туристи на това"спокойно" време! Похвала за истинските туристи , а тия "ГИНЕС"туристи да си сърбат попарата и да не търсят виновни. Има маркировки ,табели , пътеки и други неща КЪДЕ ДА ХОДИШ , а не да си мандаш оная работа къде си искаш - БАЛКАН е това не е шега.

Възмутен

2019.01.04 | 17:00

15

Всички присъстващи вътре в хижата са съучастници в действиятя на хижаря и те също трябва да бъдат дадени под съд за безразличието си, което можеше да предизвика смърт!

2019.01.04 | 15:02

14

Герберски боклук

Знайко

2019.01.04 | 11:26

13

Този там е кретен. Но по принцип няма много желаещи да вземат хижа под аренда.Хижите са ни трагични в повечето случаи. Някакви мръсни колиби без тоалетни и вода. Миришещи на манджа и пот. На много малко места хотата са понаправили нещо.

морал

2019.01.04 | 11:23

11

хижарю прост..в пирогов в новогодишната нощ са постъпили десетки хора..определено по своя вина...и безумие...но да си чул някой лекар да ги върне ,да ме си е свършил работата..за да му спаси живота...ти си за съда..това е престъпление !!

.

2019.01.04 | 11:06

10

Явно хижаря не си е свършил работата, ама някакви вегани-антиваксъри-вегетарианци-антиглутен глупаци да осъзнаят, че малко или много сами поемат риска и вината се дели на две.

2019.01.04 | 09:34

3

Хижаря трябва да бъде уволнен и осъден.

2019.01.04 | 11:04

9

Абе смотльо,ти коя част от това не разбра..."Българският туристически съюз има правилник за хижнта дейност, в него е записано че всички високопланински хижи трябва да осигуряват 24 часа подслон и храна на всички туристи”...???

2019.01.04 | 09:42

5

ТУРИСТИТЕ НЯМАТ НИКАКВА ВИНА ПРЕД ЗАКОНА. ЯСНО ЛИ ТИ Е МУНЧО.

2019.01.04 | 09:41

4

Както Хижарят е виновен, така са виновни и тези, които безразсъдно, с неподходящо облекло, при отказ от прием в хижата, предприемат това изкачване. По тази причина, тези туристи също трябва да си платят за това. Те са провокирали нарочно цялото това събитие.

2019.01.04 | 09:45

8

Не е незаконно да ходиш нощем по планините, незаконно е да използваш държавните хижи и заслони като частни да си каниш приятелчетата там на разпивка и да убиваш туристите. Дори на Нова година това е незаконно и наказуемо.

Добави коментар

Водещи новини