Къщата на Яворов отново е дадена на търг

  • 02 януари 2019 20:09

  • 8892
  • 1
Къщата на Яворов отново е дадена на търг
© Булфото/Архив

Къщата на Яворов отново е на търг. За втори път частен съдебен изпълнител е обявил за продажба емблематичния имот. Каква е началната цена този път и защо продажбата изглежда невъзможна?

Началната цена за къщата на Яворов е близо 1,5 милиона лева. Цената е с 10% по-ниска от обявената на първия търг през ноември. Той се провали заради липса на кандидати. Сега оферти могат да се подават до 21 януари, но все още желаещи няма. С всеки следващ търг цената ще продължи да се понижава, информира Нова телевизия.

Столичната община не се отказва от намерението си да стане собственик на къщата на Яворов. От там обаче изчакват да приключи съдебният спор между собственика на имота и неговия кредитор. Къщата е била ипотекирана два пъти. Очаква се Върховният касационен съд да се произнесе по казуса през февруари. Според общината преди да се изяснят всички тези въпроси, закупуването на имота от когото и да е е рисково и е предпоставка за нови съдебни дела.

Местната власт е категорична: "Къщата е защитена като паметник на културата и всякакви идеи, че тя може да бъде надстроявана и пристроявана, са невъзможни. Затова тя не е обект, който може да носи големи приходи особено в кратък период от време."

Така съдбата на къщата, която съхранява ценни ръкописи, остава неясна, а експерти предупреждават, че конструкцията ѝ е в лошо състояние.

Последвайте канала на

Владимир Василев
8892 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
f

2019.01.02 | 22:09

1

bravo

Добави коментар

Водещи новини