БАБХ: Не отглеждайте прасета в задните си дворове

  • 28 декември 2018 11:17

  • 5090
  • 7
БАБХ: Не отглеждайте прасета в задните си дворове
© Pixabay

Днес изтичат европейските ограничения, наложени на България заради чумата по дребните преживни животни.

Д-р Георги Чобанов от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отчете пред БНР, че са унищожени 2800 животни в стадата, в които е доказано заболяването.

Но заради отказа на собствениците на ферма в Болярово да допуснат ветеринарните власти да ликвидират огнището, се отлага процедурата по възстановяване на статута ни на страна свободна от чума.

„Възстановяването на статуса на държавата става шест месеца след унищожаването на последното болно или контактно животно. Тоест шест месеца изтекоха, но не сме още в ситуацията да имаме претенции да се възстанови статутът. Надяваме се на една по-благоприятна ситуация, за което сме в постоянна комуникация с Европейската комисия“, каза той.

Според д-р Георги Чобанов следващата година ще е по-тежка по отношение на африканската чума по свинете. 

„Ако може следващата година да пропуснат отглеждане на прасета в задните дворове“, призова той.

„Има достатъчно свинско месо в магазинната мрежа, а и цената му на този етап е доста добра, така че по възможност да не гледат прасета следващата година, за да не създават и на себе си неприятни емоции“, допълни Георги Чобанов.

Последвайте канала на

Владимир Василев
5090 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Истината

2018.12.29 | 03:14

7

Умирате, ама бавно, ИДИОТИ, усещате ли????

Do 'asd'

2018.12.28 | 18:17

6

Spoko, EU se razpada skoro.

Ваща м.....СДС-арска,мръсна,гнусна,поми ярска

2018.12.28 | 14:09

5

Няма спор,че до тук ни докара четата на ДрагалЪвския Ай дук изълняваки план "Ран -Ът ".

2018.12.28 | 13:38

4

Мечтата на простата Тиква, дето си играе на премиер е да изкара студентите от училищата и да ги направи чобани. Мечтата на простака Чобанов е да стъжни живота на малкото хорица останали по селата като им отнеме животинките, които отглеждат за да вържат двата края. Трудно се става от потомствен чобанин, потомствен професор. Доста агнета ще да са отишли армаган. Ама те тези агнета са гледани в задния двор бе "професоре", забрави ли?

nix

2018.12.28 | 12:28

3

алооу Чобанов върви да си пасеш овцете и остави праситата.

Георги Радев

2018.12.28 | 12:02

2

Румене, абе нали щеше да ми оправиш акта от полицията? Моля ти се говори с ония в Областното и София - актът още стои. Цяла България видя как оня ненормален инвалид се блъсна у колата ми и я потроши. Заради такива изроди сега аз трябва да страдам... Виж там и оправи нещата... Ако трябва се помоли на Курнелия и Илияна!

asd

2018.12.28 | 11:56

1

нищо не можем да гледаме. удошиха ни в прегръдката си ес. нашата държава умира, населението се изселва. нищо не можем да правим, само ограничения, ограничения. богатите стават по богати, бедните по бедни. и демагогия от сутрин до вечер.

Добави коментар

Водещи новини