Няма достатъчно болести и войни по света

  • 27 декември 2018 16:33

  • 6123
  • 0
Няма достатъчно болести и войни по света
© Pixabay

„Няма достатъчно болести и войни по света“, казват мнозина циници, които живеят днес по Земята. Други си го мислят, но не смеят да го изрекат на глас. А трети го усещат под формата на погнуса и гняв, но не могат да го формулират като мисъл. Вероятно са прекалено чисти души, затова… 

Факт е, че всеки от нас някога е бил достатъчно ядосан, за да намрази цялото човечество. И това е нормална функция на мозъка, иначе би било ненормално. Клапан, отдушник. Както всяка майка на света някога, дори за кратко, е мразила детето си. Не се правете на света вода ненапита, това се отнася и за вас, да. Но сакън да си го признаете, ще трябва после да се самобичувате, нали? 

Как стигнахме дотук, че все повече хора да се чувстват като пришълци, населяващи планета с човекоподобни? Ами просто е: човечеството упорито и с все по-силни темпове доказва, че еволюцията и цивилизацията всъщност са двупосочни – имат и прогрес, и регрес. 

След като 20 век се доказа като векът на великите научни открития, началото на 21-ви засега се доказва като епоха на двуличие и невежество. Вървим към дъното на кривата явно, преди пак да започнем да се изкачваме – животът е такъв: върхове и спадове. Добре дошли в спада! 

Днес мнозина вярват, че Земята е плоска и еволюцията е лъжа. И са готови да УБИВАТ в името на тази тяхна… е, те го наричат „вяра“, но то е просто „фенстване“. Тоест изживяват се като фенове на дадена идеология, за да запълнят живота си със смисъл. Както някои посвещават живота си на футболни клубове. 

Когато кажем „радикализация“, какво си представяте? Бесни ислямисти с оръжие, нали? Е, има и от другите, от другия отбор. Бесни християни с оръжие, горящи книги, като пастор Тери Джоунс от Мисури (и хиляди негови копия), както и крайнодесните, като Брейвик или неонацистите, които вдигат Европа на нокти не по-малко от техните ислямистки подобия. 

Но радикализация има и на други нива: според американския журналист и писател Кърт Андерсен, през последните 30 години религията е радикализирала американската политика. Това се свързва директно с надигането на т.нар. Християнско дясно. Тоест – радикалните християни. За да онагледим това, ще дадем един елементарен пример: за 8 години – от 2008 до 2016 г., един и същи въпрос е бил задаван на всички републиканци, кандидатирали се за президентската надпревара. Това са три избирателни цикъла, не забравяйте. Въпросът е: Вярвате ли в Дарвиновата еволюция? През 2008 г. мнозинството отговаря положително, да, вярват. През 2012 г. има забележителен спад в тази вяра, а през 2016 г., от 17 кандидати на републиканците, само един – Джеб Буш, заявява, че вярва, но после започва да се обяснява, да се обяснява и накрая дава на заден ход. 

В момента Републиканската партия не само има свой човек в Белия дом, но управлява на всички нива и Сенатът е неин. Американците са заринати от креационизъм, теории на конспирацията и какво ли още не, което превръща САЩ от свръх развита в научно отношение държава в анти-научен цирк. Тепърва плодовете на всичко това ще се берат. 

Виждате ли по какво си приличаме с Америка? Псевдохристиянство, агресия към външните (те към имигрантите, ние – към бежанците), отричане на фактите и позоваване на кретенски сайтове, които се издържат от всякаква реклама и са готови да пускат всякакви изсмукани от пръстите тъпотии, за да получат повече четения. Заради такива интернет страници, пълни с „новини“, хората в момента (това не е шега!) наистина вярват и търсят по новинарските сайтове и агенции информация за това, че след няколко месеца ще настъпи Апокалипсис. И когато не я намират, какво, мислите се случва? Успокояват се? Съвсем не. Започват да обвиняват нормалните новинари и журналисти, че КРИЯТ ИНФОРМАЦИЯТА от тях. Тоест – ние знаем, че ще има Апокалипсис, но си траем. Ей, така – за да им е гадно на ония „гении“. 

В момента една от най-напредничавите страни в света – Германия, търси специалисти от ЕС за войската си. ВЪНШНИ. За сравнение: „гениите“, като САЩ, България, Англия… правят точно на обратно – затварят се за външни и си мислят, че са си самодостатъчни. При положение, че бизнесмените в точно тези страни все повече скапват бизнес средата и създават предпоставки за съвременно робство. Нищо, историята ще съди. Ама дали ще сме живи, че да чуем присъдата?

Казах „псевдохристиянство“. Какво е това ли? Официалната религия в много страни в момента, включително и в България. Забелязва се обезпокоителна тенденция за радикализация на всички религии по света, дори и споменатото псевдохристиянство. Всеки се е заел да връща лентата на историята назад и смесва войската с църквата, бойната слава с битката за вярата и т.н. Това е коренът на псевдохристиянството. Последователите на тази „религия“ се наричат християни по чисто технически причини – родили са се в християнска държава. Ако се бяха родили в мюсюлманска – щяха да са псевдомюсюлмани. 

Те искат да „защитават“ миролюбивата религия с оръжие. Готови са да пускат бомби за мир. Тоест нещо като да правят секс за девственост.

И на вас ли ви хрумва думата „двуличие“? 

Те са като футболни фенове, които защитават „честта“ на любимия клуб. Християнството проповядва и учи на любов. Това не ги интересува. Християнството учи на смирение. Това не ги интересува. Християнството учи да подаваш ръка на ближния. Това не ги интересува. С иконите напред едно време „нашите“ са влизали в бой. Това ги интересува! Християнствооооооооо! Бой! Изведнъж им се приисква да намерят някой бежанец и да го счупят от бой. Щото са патрЕоти и християни. 

По време на един от най-светлите християнски празници, четох десетки пожелания за смърт из интернет, по всякакви поводи и адреси. Някаква си полуизвестна жена от псевдо елита на страната си направила някаква реклама и засегнала религиозните струнки на мнозина. И в мрежата се изредиха пожелания за смърт, за гилотини, за убийство. От човеколюбивите „християни“. Е, колко смърт пожелахте тази Коледа? Колко смъртни присъди раздадохте, последователи на Иисус? Вие сте християни, колкото аз съм марсианец. За вас Християнство срещу други религии е нещо като Левски <----> ЦСКА: „Аз съм християнин, да мрат другите религии, але, але!“ 

И защо имате такава крещяща нужда от враг? Дали не е защото сте дребни, неспособни и изплашени, ама не си го признавате? Толкова ли ви плаши тоя свят, че от страх го избивате на агресия и гледате да се обкръжите с група себеподобни – като глутница, за да се пазите? Подтиснати сте и ви избива на агресия? Видяхте ли връзката между лагерите в религията, политиката и футбола? Не? Тогава можете да спрете да четете. Не, не този текст. По принцип. Няма смисъл, не се хабете. 

Днес е Стефановден. Сигурно знаете езическите „народни“ обичаи около този ден, но дали сте чували нещо за Св. Стефан – първия мъченик за Христовата вяра? Когато съветът на старейшините усетил, че столчето на властта им се клати, заради тази нова вяра, настроили тълпата (да ви звучи познато?) срещу Св. Стефан и накрая го убили с камъни. Преди да издъхне, светецът се обърнал към небето и изрекъл: „Господи, не им зачитай този грях“. Сещате ли се какви са едни от последните думи на Иисус? Едно от онези последни седем изречения на Кръста? „Отче, прости им, те не знаят какво вършат“. Първите християни са живеели според завета и не са таяли омраза, не са разпространявали агресията. Докато един ден в християнството не са се намесили парите и властта – бизнесът, с други думи. И така – до ден днешен, когато се пръкнахте вие и създадохте футболен клуб „Християнство“, който да си защитавате с бой. 

Агресията така завладя мозъците на хората, че вече дори и атеистите са религиозни фанатици. „Проповядват“ атеизма, все търсят някой религиозен, с който да се скарат, заявяват, че всички религии са криви и агресивни, само тяхната е добра. Заявяват го крещейки. Войнстващите атеисти скачат напред с рогата, заявявайки, че само тяхната „религия“ е мирна и не е избивала хора.

Което всъщност не е вярно. Погледнете комунистическите държави през историята. В СССР, в България, в Северна Корея – религиозни хора са били избивани от атеисти в името на атеизма. Чували ли сте за Съюза на войнстващите безбожници в СССР? Знаете ли колко живота им тежат на съвестта? Хора, избити, защото са били вярващи. Религиозните практики и днес се наказват в Северна Корея. И все още си мислите, че атеизмът е мирна религия? Сериозно? 

Не забравяйте, че има хора, които печелят от страха, агресията, радикализацията, необразоваността, кривия „патриотизъм“, национализма. Печелят истински пари. 

Ето затова… заради всичко изброено дотук, мнозина са намразили човечеството достатъчно, че да кажат: „Няма достатъчно болести и войни по света“. 


Последвайте канала на

Александър Томов
6123 0

Свързани новини

Водещи новини