Митрополит Киприан: Когато се молим, първо трябва да благодарим и да искаме опрощение

  • 26 декември 2018 12:09

  • 943
  • 2
Митрополит Киприан: Когато се молим, първо трябва да благодарим и да искаме опрощение
© Булфото (архив)

Нека в душите ни се възцари добрата воля, радостта от съпричастността едни към други, "за да прекараме тих и мирен живот в пълно благочестие и чистота, защото това е добро и угодно пред Нашия Спасител", пожела за Рождество Христово в интервю за БТА Старозагорският митрополит Киприан.

Иисус Христос идва на земята, за да отвори очите на сърцата ни, да приобщи човешкия род към духовните ценности и вечното Божие царство "дето ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат" /Матей 6:20/

Спасителят слезе при нас с велико смирение, за да ни стане брат, да ни научи, че само когато душите ни се стремят към духовни хоризонти, в тях може да се роди Той, носещ любов, мир и радост.

Божият Син дойде, снизходи към нас, малките, и отправи зов да Му се уповаваме, да разчитаме не на себе си и на своите мними достоинства, а на Него, готов винаги да ни чуе. Посочи ни необходимостта от молитвата, мощта й, когато е отправена със смирено сърце.

Нека не забравяме, че именно молитвата е средство за привличане на Божията благодат. Молитвата, както учи свети Никодим Светогорец, е и ръката, която приема всяко дарено ни от Бога благодеяние. Чрез нея ние заставаме до неизчерпаемия извор на безпределната Божия любов към нас и черпим сили за духовно усъвършенстване.

Трябва да се молим винаги и с цяло сърце, всяка дума трябва да бъде изречена като част от душата ни и вопъл към нашият Небесен Отец. Светите отци казват, че се учим цял живот на молитвения подвиг. Истинската молитва наистина е подвиг, духовна височина, в която трябва да вложим много труд, търпение, надежда и вяра. Когато ги проявяваме, Бог сам ни учи и ни води към величието на молитвения диалог с Него.

Необходимо е да пристъпваме към молитвата с искреното желание и готовност да изпълняваме само Божията воля. Това е необходимо, защото нашата воля е примесена със самолюбие и много често греши. А Господнята воля е премъдра, блага и никога не греши. Трябва да утвърждаваме в желанията си да искаме и просим от Бога, само това, което Му е угодно, защото само тогава то е полезно за нас.

Ние имаме своите делнични човешки просби и често се налага да просим Божията подкрепа за тяхното сбъдване. Бог знае пътища и начини за осъществяването им, често дори неподозирани от нас. Нека се доверим на промисъла Му и да не поставяме срокове за изпълнение.

Понякога Бог не изпълнява това, което на момента желаем, за да ни защити от бъдещи беди и неприятности, незнайни за самите нас. Да не забравяме, че няма нечута молитва и всеки вопъл към Бога води, ако не това, за което просим, то други блага, от които се нуждае душата ни.

За да бъдем чути, ние трябва да ходатайстваме и за молитвената подкрепа на Пресвета Богородица, която ден и нощ се моли за нас, както и застъпничеството на всички светии: архангели и ангели, апостоли и пророци, мъченици, преподобни отци и майки, които са благоугодили на Бога, както и на нашия ангел пазител и светията, чиито има носим.

Свети Василий Велики пише, че когато коленичим, за да се помолим, отначало трябва да славословим Бога, след това да Му благодарим за благодеянията, които ни е направил, после да се помолим за опрощаване на греховете си и престъпването на Неговите заповеди и да поискаме необходимото за спасението на душите си.

Смиреното търпение, постоянството и неуморността в молитвата, както прекрасно се изразява св.Никодим Светогорец, побеждава непобедимия Бог и Го скланя към милост.

Безспорно е, че Българската православна църква е дълбоко свързана с народността ни. Вярата и назад във времето, и сега е тази, която е съхранявала и съхранява българския дух и народа ни. В лоното на родната ни църква просияват изключителни духовници, преподобни, светци, с който би се гордял всеки народ.

Всички те са вечните знаци на българската святост и духовност. Стотици и хиляди са нашите деди, майки и бащи, защитили с живота си вярата ни. За да се поклоним достойно пред мъченичеството на всеки един от тях, трябва да пребъдваме с вяра и с постоянна молитва да държим жив пламъка на православието.

Сърдечно поздравявам със светлото Рождество Христово всички, които преоткриват в душите си Родения Богомладенец и които се трудят светлината на православната вяра да не гасне.

Нека в душите ни се възцари добрата воля, радостта от съпричастността едни към други, "за да прекараме тих и мирен живот в пълно благочестие и чистота, защото това е добро и угодно пред Нашия Спасител.

Последвайте канала на

БТА
943 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Смирение ли !?

2018.12.26 | 13:04

2

Дядо Киприяне!Като интелегентен божи човек си наясно ,че всеки втори пълнолетен българин желае тук, в тези празнични дни да прочете :"Днеска от преяждане се спомина поредния СДС-Ай дук!"
А който умира от преяждане не получава опрощение !

Choky Ice

2018.12.26 | 12:45

1

Putki

Добави коментар

Водещи новини